Aquaparky a koupaliště otevírají: více atrakcí, vyšší vstupné

Sezona plavek se blíží a Sedmička přináší tipy na příjemně strávený den na koupališti.

Ženy i muži teď polykají kilometry na běžících pásech ve fitcentrech zvlášť horlivě. Mají důvod. Času není nazbyt, protože koupaliště se chystají otevírat každým dnem.

Koupaliště Karviná
www.stars-karvina.cz

Padesát tisíc lidí navštíví karvinské letní koupaliště, i když není dobrá sezona. Tuto hranici by letos chtěli šéfové aquaparku překonat. Když bude hezky, otevřou 1. června. Návštěvníci se musejí připravit na zdražení. Dospělí zaplatí sedmdesát korun, děti a důchodci polovinu. „Zdražení se snažíme kompenzovat nabídkou rodinných balíčků. A lidé, kteří přijdou po třetí hodině odpoledne, zaplatí jen padesátikorunu,“ řekla vedoucí koupaliště Taťána Červená. Láká na mnoho atrakcí a čistou vodu. „Kromě koupání ve třech bazénech, sjíždění toboganu nebo třídráhové klouzačky si mohou lidé zahrát plážový volejbal, relaxovat při perličkové masáži,“ řekla Červená. Nově si návštěvníci mohou na koupališti zacvičit. Místní fitness centrum připravuje cvičení zumby. „Na koupališti je pořád málo možností sportovat. Požádali jsme proto radnici, abychom mohli pořádat lekce přímo tam,“ uvedla spolumajitelka karvinského fitness centra Orlando Leona Tvrdíková. Cvičení zumby bude od prvního června vždy o víkendech a o prázdninách každý den.

Aquacentrem Bohumín
www.bospor.info

Celoročně je otevřený aquapark v Bohumíně. Lidé tam mohou využívat bazény pod střechou i pod otevřeným nebem, které propojuje průplav. 28. května chce vedení koupaliště otevřít také dětské brouzdaliště. Plavecký bazén má pětadvacet metrů a pět drah. Ke skotačení mohou lidé využít vedlejší relaxační bazén. „Celoročně v něm udržujeme teplotu vody na třicítce,“ uvedl vedoucí aquacentra Jaromír Voráč. Součástí koupaliště je osmačtyřicet metrů dlouhý tobogan.

Aquapark Olešná
www.sportplex.cz

Na další sezonu se připravují provozovatelé venkovní části frýdecko-místeckého aquaparku na Olešné. Otevírat chtějí 4. června. Návštěvníkům nabídnou plavecký, dětský a relaxační bazén, dva osmdesátimetrové tobogany, širokou skluzavku, vodní dělo, vodní chrlič, gejzír, vodní hřib, nohejbalové a volejbalové hřiště a další atrakce, které lidé znají už z předchozích let. Voda bude vždy ohřívaná na teplotu 25 až 28 stupňů. „Neotevíráme letos žádnou novinku,“ uvedla manažerka Sportplexu Pavla Hrabcová. Dodala, že vedení koupaliště bude lidem pobyt u vody zpestřovat různými vystoupeními a soutěžemi. „Představíme také nového maskota Spoxe,“ dodala Hrabcová. Důležitou změnou oproti loňsku je, že Sportplex zdraží vstupné o dvacet korun. „Celodenní vstupné pro dospělého bude tedy stát sto korun,“ potvrdila Hrabcová. Šéfové aquaparku chtějí o prázdninách, když nebude pršet a nebude méně než 17 stupňů, pokračovat v nočním koupání.

Sareza Ostrava
www.sareza.cz

Kdo letos navštíví největší přírodní koupaliště střední Evropy v Ostravě-Porubě, může se svézt na novém toboganu, který je dlouhý přes sto metrů. „To je naše největší novinka,“ řekla Petra Gavendová, mluvčí provozovatelské společnosti Sareza.
Rozšířená nabídka přináší vyšší vstupné. Dospělého přijde vstup na devadesát korun. Loni to bylo o deset korun méně. „Kvůli desetikoruně své zvyky měnit nebudu. Kam jinam bych šla?“ podotkla častá návštěvnice koupaliště Šárka Dvořáčková. Pro děti je už od loňska v Porubě otevřeno nové veliké brouzdaliště s ohřívanou a stále čištěnou vodou. Ti, kteří brouzdalištím odrostli, mohou kromě toboganu využít dalších adrenalinových zábav. Moderní je aquazorbing, kdy se zájemci procházejí po vodní hladině v obrovském balonu. Menší změny budou u dalšího porubského koupaliště v ulici Generála Sochora. „Právě rekonstruujeme trávníky. Lidé zde najdou nové posezení se slunečníky, prostor bude upravenější,“ slíbila Gavendová.
Nejmodernější ostravské koupaliště je v Ostravě-Zábřehu. Kromě bazénů jsou tam tobogany dlouhé osmašedesát metrů, strmá skluzavka zvaná kamikadze, dvě široké skluzavky, fotbalové hřiště s umělou trávou, kurty pro tenis, nohejbal či badminton.

Koupaliště Opava www.tsosro.cz

Plovárna v Opavě má osobitou atmosféru. Návštěvníky vrací do doby první republiky, kdy vznikla. Generace Opavanů chodí na plovárnu s dětmi, které musejí aspoň jednou zkusit, jak se sedí na krku velkého kamenného vodníka od Josefa Obetha. Ten posedává nad dětským bazénem od roku 1931. Koupaliště je od roku 1974 zapsáno v seznamu novodobých kulturních památek.
Na plovárně jsou dva tobogany, dvě hřiště na plážový volejbal, dvě hřiště na pétanque, minigolf a dětské hřiště. Vodu v bazénech přihřívají tepelná čerpadla. „Na střeše hlavní budovy jsou dřevěná lehátka, která mohou návštěvníci používat zdarma,“ informoval Martin Girášek z technických služeb. Vstupné pro dospělé stojí sedmdesát korun.
Další koupaliště je v Hradci nad Moravicí pod zámkem.