Atraktivitu bytů na Pardubicku určuje dopravní dostupnost

V Pardubickém kraji se do vývoje cen nemovitostí poměrně výrazně promítají důsledky jeho nepříliš logického územního vymezení. Západ kraje, Pardubicko a Chrudimsko jsou součástí hradeckopardubické aglomerace, východ inklinuje k Moravě.

Východní část kraje doplácí na horší dopravní dostupnost. Významným faktorem podporujícím rychlý růst cen bytů do roku 2008 byla výstavba dálnice D11, která dnes dosahuje až k Hradci Králové a výrazně zlepšuje dopravní dostupnost území. Východní části kraje však zatím zlepšování dopravní dostupnosti obchází především vzhledem ke zpoždění výstavby rychlostních silnic R35 a R43.

#####Svitavsko má blíže do Brna

Kulminace ekonomiky v předkrizovém období přinesla i do východních částí výraznější růst cen a tento trend především na Orlickoústecku v menší míře přetrvával i v roce 2009. Progresivní vývoj cen se však netýká Svitavska, které je nejodlehlejší částí kraje a dopravně i ekonomicky spadá spíš do Brna než do Pardubic. Z nejvzdálenějších konců kraje, například z Jevíčka, je mnohem snazší dojet do Brna než do krajské metropole. Důsledky uvedené situace se projevily i v cenách starších bytů, neboť ceny v Ústí nad Orlicí ještě v roce 2007 byly nižší než ve Svitavách, zatímco v roce 2009 je situace opačná. Celkově lze pak konstatovat, že se cenové nůžky v kraji svírají, a jestliže v roce 2007 dosahovala cena bytu v Chrudimi skoro dvojnásobku ceny srovnatelného bytu v Ústí nad Orlicí, dnes jsou ceny prakticky totožné.

#####Krize nejvíce postihla krajské město a okolí

Cena staršího bytu se v Pardubicích v roce 2008 skoro dotýkala magické hranice dvou milionů korun, čemuž odpovídá cena přibližně 30 tisíc korun za metr čtvereční. Tehdejší vysoké ceny srovnatelných bytů byly vyvolány především aktuálně vysokou poptávkou. Dopad ekonomické krize se pak projevil nejvíce ve městech, kde předtím rostly ceny nejvýrazněji, tedy v Pardubicích, Chrudimi a jejich okolí. V regionech Orlickoústecka a Svitavska zatím ceny dohánějí dřívější ztráty a propad se projevil v menší, popř. neznatelné míře.

V průměru rostly ceny starších bytů v Pardubickém kraji v porovnání čtvrtých čtvrtletí let 2007 a 2008 o 22 procent, v dalším ročním období pak klesly o přibližně 11 procent. Ukazuje se, že i přes rozdílný vývoj mezi západem a východem kraje ceny mezi roky 2007 a 2009 rostly. Zda tento vývoj bude pokračovat, ukáže především rok 2010, kdy dopadnou na kupní sílu obyvatel důsledky poklesu produkce ekonomiky i rozpočtových opatření.

*

Institut regionálních informací, s. r. o. (IRI)

Dlouhodobě sleduje vývoj tržních cen bytů ve vybraných městech České republiky. Informace o realitním trhu jsou získávány z inzerce v tisku a na internetu. Celkové vyhodnocení cen je prováděno jednou ročně, vždy k 15. listopadu. Kromě tohoto vyhodnocení jsou zpracovávány dílčí závěrky vývoje cen v krajských a okresních městech za jednotlivá čtvrtletí. V Praze je vyhodnocení údajů prováděno každý měsíc. Pro sběr a vyhodnocení cen nemovitostí vypracoval Institut regionálních informací vlastní metodiku s využitím standardní jednotky, kterou je starší byt I. kategorie s podlahovou plochou 68 metrů čtverečních v běžné, nikoli okrajové poloze (standard IRI).