Barevné kostky vrženy (ve Šlapanicích)

Již od roku 2008 realizuje společnost Brněnská pole rozsáhlý bytový projekt ve Šlapanicích, zhruba deset kilometrů od Brna. Komplex bude po dokončení zahrnovat více než 400 bytových jednotek.

Obytný soubor je vytvářen jako ucelený sídlištní celek a dosud bylo dokončeno sto dvacet bytů. Výhledově by v novém areálu mělo vzniknout dalších tři sta bytů, přičemž celý tento bytový komplex by měl být dokončen v horizontu zhruba deseti let. Společnost Brněnská pole byty nabízí do družstevního, případně osobního vlastnictví.

#####Renesance družstevního bydlení

„O družstevní bydlení je v projektu Brněnská pole již standardně delší dobu zájem, neboť zájemci o bydlení stačila doposud částka ve výši 25 % z ceny bytu (nově již 30 %), což zpravidla kryl z vlastních zdrojů nebo ze stavebního spoření, a zbylou část kupní ceny bytu splácel formou nájmu po dobu dvaceti let. Klienti navíc mají možnost si tuto dobu bez sankcí zkrátit, a to úhradou příslušných závazků vůči družstvu, a následně si pak bytovou jednotku převést do osobního vlastnictví,“ říká jednatel společnosti Vlastislav Sedlář.

Jednotlivé bytové domy projektu Brněnská pole mají čtyři nadzemní podlaží a v každém domě je výtah. Všechny byty jsou navrženy tak, aby bezproblémově, podle potřeb klientů, umožnily řešit prostor pro trvalý pobyt osob s omezenou schopností pohybu a orientace. Také provoz domů, včetně přiléhajících parkovacích garáží a nebytových prostor, je řešen bezbariérově. Každý z bytů je vytápěn samostatným plynovým kondenzačním kotlem, který zaručuje úsporný provoz. Ke každému bytu přísluší garáž, garážové stání nebo parkovací stání. Zvolené konstrukční řešení při použití keramického zdiva Supertherm od firmy Heluz dává jistotu solidních tepelněizolačních vlastností.

#####Občanská vybavenost ve spolupráci s městem

V těsném sousedství realizovaného projektu se rovněž plánuje otevření obchodního střediska – velkoprodejny potravin s rozšířeným sortimentem. Ve volném prostoru vnitrobloků je pamatováno na parkové úpravy včetně posezení a na vybudování dalšího dětského hřiště. „Dosavadní bezproblémová spolupráce investora s obcí Šlapanice přináší ze strany investora obci výhody, z nichž nejpodstatnější byla ve formě významné finanční dotace na rekonstrukci jídelny jedné ze stávajících MŠ v obci a dále výše zmiňovanou spolupráci při výstavbě nové MŠ v našem areálu,“ říká Vlastislav Sedlář.

Z hlediska zajištění všech základních potřeb obyvatel tohoto sídlištního celku budou začleněny do polyfunkčních objektů v centrální části souboru také bohatě dimenzované komerční plochy. V plánu je vybudování restaurace, cukrárny, nebytových prostor pro služby, ale také prostor pro obchodní činnost menšího rozsahu, kanceláří, eventuálně zdravotnického zařízení či prostor pro regeneraci.

*

Brněnská pole

Společnost, kterou založilo v červenci 2006 několik soukromých investorů, převážně fyzických osob s dlouholetými zkušenostmi v oblasti inženýringu a výstavby bytových, průmyslových a dopravních staveb. Jak evokuje již název, společnost vznikla účelově – z důvodu realizace projektu výstavby obytného souboru bytových domů ve Šlapanicích, který se nachází na severozápadním okraji města.