Běh vyhrál Etiopan

Jistebnice žije sportem i v posledním dnu v roce. I letos se tu konal Silvestrovský běh a Jistebnická koloběžka.

Vítězem sedmadvacátého ročníku Silvestrovského běhu v Jistebnici, který se konal na silvestra, se stal Etiopan Mulugeta Serbessa z Týna nad Vltavou před píseckým Jiřím Jansou a Michalem Hášou z E.ON Triatlon Tábor. V sedmém ročníku Jistebnické koloběžky získal prvenství Jiří Bechyně
z Jistebnice před svým bratrem Petrem a Filipem Ryjáčkem.

Za rekord chce odměnu

Letošní vítěz Mulugeta Serbessa si proti loňsku o jedno místo polepšil. „Nikam jsem nechvátal, šel jsem si svoje tempo,“ byla jeho první slova v cíli. I přes příznivé běžecké podmínky nejlepší čas pod padesát minut odolal. Ani nejrychlejší běžec ale neměl v plánu traťové tabulky přepsat. Možná až příští rok. „Rekord se dá překonat. Ale to bych potřeboval finanční motivaci. Stačilo by tak půl milionu,“ žertoval ortoped z Týna nad Vltavou.
Příjemné sportovní dopoledne strávila v Jistebnici rodina Camrdových z Chotovin. Otec Pavel absolvoval patnáctikilometrový závod, manželka Eva se synem Pavlem zase šestikilometrovou trasu. Chyběla pouze dcera. „Jezdíme sem pravidelně. Stala se z toho už taková tradice. Na běh jsem se těšila celý podzim,“ přiznala Eva Camrdová. Letos nechyběl ani táborský zastupitel Jiří Fišer, pro kterého je závod v Jistebnici pravidlem. „Letos jsem se trápil míň než loni,“ zhodnotil Fišer letošní výsledek, který zlepšil o necelých šest minut. Sportovně založený představitel města letos plánuje cyklistickou túru po severu Finska.

Rybařík se strachoval

Příznivci koloběžek se vydali na trať závodu teprve posedmé. „Nechtělo se nám už běhat“. Navíc jsme už nedosahovali tak dobrých časů, aby byly hodné potlesku přítomných diváků. Proto jsme vymysleli novou disciplínu,“ vysvětluje Pavel Rybařík důvod pořádání závodu koloběžkařů. „O to, abych stál na stupních vítězů, mi vůbec nešlo. Běh je totiž poměrně těžký a dlouhý. I když jsou běžci trénovaní, je to pro ně spíš trápení,“ dodal dlouholetý účastník závodu a jeden z organizátorů.
Letos padl traťový rekord. Právě Pavel Rybařík několik let vévodil tabulkám s nejlepším časem. „Už podruhé jsem byl překonaný. Sice jsem dlouho odolával závratnému tempu mladíků, ale pak už se mi nechtělo moc jet. Strašně mě to mrzí. Ale nic s tím už nenadělám,“ vtipkoval dvaapadesátiletý Rybařík. Do cíle nakonec dorazil předposlední, osmý. Jeho výsledek hrozil propadákem. Více než minutu na něj ztratila devátá Jaroslava Klejmová. „Ohlížel jsem se. Věděl jsem, že skončím maximálně druhý ve své věkové kategorii. A kdybych prohrál s jedinou ženou, tak to nebyla ostuda. Jezdí totiž na koloběžce každý den,“ obhajoval se Rybařík.