Beroun dostal vánoční stromy

Vánoční stromy dorazily do Berouna. Oba pochází ze soukromé zahrady v Novém Jáchymově a měří zhruba sedmnáct metrů.

Více než hodinu trval zaměstnancům berounských technických služeb převoz vánočního stromu na Husovo náměstí. Naložili ho minulý čtvrtek v Novém Jáchymově. Tam vyrostl i strom, který bude zdobit prostranství na Velkém sídlišti na třídě Míru. Oba smrky byly přitom dlouhou dobu okrasou soukromé zahrady.
„Stromy měly tak překrásný vzrůst, že jsme zkrátka neměli to srdce je zkracovat. Bylo nám ale jasné, že se jednoho dne stanou hrozbou pro přilehlou budovu a elektrické vedení,“ vysvětloval bratr majitelky zahrady Miroslav Hrubý (na snímku).
„Teď bohužel přišla ta doba, kdy jsme si stromy už nemohli nechat, a jelikož máme ke smrkům za ta léta vypěstovaný osobní vztah, rozhodli jsme se, že je věnujeme jako vánoční stromy některé obci,“ vzpomínal Hrubý, podle kterého se jedná o běžný smrk ztepilý, který se sází v lesích. Díky tomu, že rostly osaměle, získaly obě dřeviny překrásný tvar, což uznal i starosta Berouna Tomáš Havel.
„Letos máme na Husově náměstí opravdu krásný strom. Mám pocit, že je ještě hezčí, než loňský rok,“ řekl berounský starosta.
Strom si pochvaloval i ředitel technických služeb Jan Dušek, podle kterého převoz proběhl bez problémů. „Smrk jsme zvedli na dvou kurtách, pracovníci mu upravili kmen, aby seděl dobře v zemi, a bylo to,“ popisoval Dušek s tím, že strom se usadil do speciální betonové kapsy, která ho jistí metr a půl hluboko v zemi.

Mazlení s ježkem

Miroslav Hrubý, který městu vánoční stromy spolu se sestrou daroval, je se svým rozhodnutím spokojený. Věří, že potom, co dělaly radost jeho rodině, navodí ještě krásnou vánoční atmosféru mnoha dalším lidem. S ostatními dřevinami prý už ale podobný záměr určitě nemá.
„Aby se neopakovala stejná situace, ostatní stromy už tvarujeme s úmyslem vytvořit z nich živý plot. Jedná se o smrky pichlavé. Jejich zdobení bych navíc nepřál ani největšímu nepříteli. Bez rukavic a silných dlouhých rukávů je to jako mazlení s ježkem,“ řekl se smíchem Miroslav Hrubý.
O tom, že se na Berounsku smrkům daří, svědčí i fakt, že vánoční strom pro Prahu bude ze Zaječova. Jedná se o strom vysoký asi dvacet metrů a na Staroměstském náměstí se rozsvítí v sobotu 27. listopadu, kdy také dojde k zahájení vánočních trhů.
V Berouně se stromy rozzáří o den později, tedy v neděli 28. listopadu, kdy se na Husově náměstí od čtyř hodin odpoledne uskuteční koncert zpěváka Pavla Bobka a Pavlíny Jíšové.