Bez docházky? Bez peněz

Rodičům, kteří neposílají děti do školy, hrozí postihy. Už v pěti případech přišli o sociální dávky.

Pětatřicetiletý Karel má ženu a dvě děti. Z posledního zaměstnání ho propustili před rokem, další práci už si nehledal. Začal pít. Nejprve sám, pak se k němu přidala i manželka. O své potomky se téměř nestarali, neřešili jejich prospěch ani školní docházku.

Alkoholové dýchánky překazila až návštěva ze sociálního odboru, odkud rodině plynul jediný měsíční příjem. Zjistilo se totiž, že manželé neposílali děti do školy, a proto nemají minimálně následující tři měsíce nárok na sociální dávky.

„Na odboru sledujeme, jestli příjemci pomoci v hmotné nouzi posílají děti do školy. Pokud byla rodičům v přestupkovém řízení uložená sankce kvůli tomu, že jejich děti tam nechodí, pak se podle zákona po dobu tří měsíců nepovažují za osoby v hmotné nouzi,“ vysvětlila jedna z pracovnic sociálního odboru magistrátu.

Na tuto dobu tedy ztrácejí nárok na dávky. Od června už sociální pracovníci takto zasáhli u pěti kladenských rodin. Město zpřísnilo svůj postup proti rodičům, kteří se podle mínění úředníků o své děti nedostatečně starají.

Podle vedení radnice je odebírání dávek nezodpovědným rodičům hlavně preventivní záležitost. „Chceme tak snížit pozdější možnost sociálního vyloučení dítěte, způsobeného tím, že bude mít nižší kvalifikaci. S tím pak souvisí i složitější hledání zaměstnání nebo rozvoj negativních návyků,“ řekl primátor Dan Jiránek.

O špatné nebo nulové školní docházce se pracovníci sociálního odboru dozvídají i přímo od zaměstnanců škol.

Alkohol na poukázky
si lidé nekoupí

„Jde o křížovou kontrolu, kdy spolupracuje sociální odbor s oddělením přestupků a se školami. Město ale zefektivňuje vyplácení sociálních dávek i jinak,“ podotkl náměstek primátora Miroslav Vacek.

Například tomu, aby si rodina za přidělované peníze koupila alkohol a cigarety má zabránit také to, že část dávek dostává v poukázkách. Toto opatření kladenská radnice zavedla už v roce 2007 a podle úředníků se osvědčilo.

„Vyplácení dávek pomoci v hmotné nouzi kombinovanou formou je účinné,“ řekla vedoucí sociálního odboru Helena Raifová.

Za poukázky si lidé mohou koupit většinu zboží. Ve městě se jimi dá platit platit v šedesáti obchodech. „Ti, kteří dávky pobírají, si za ně mohou nakupovat nejen potraviny, ale také základní hygienické potřeby, školní pomůcky a textil,“ vyjmenoval možnosti Vilém Frček z radnice.

Pro hotovost i pro poukázky si lidé chodí přímo na úřad, což je podle jeho zaměstnanců velkou výhodou. „Zaručuje to blízký kontakt s klienty, který je při této práci velmi důležitý,“ upřesnil Frček.

Systém vyplácení části dávek v hmotné nouzi však pravděpodobně nebude konečný. V loňském roce se do rozpočtu vrátilo přes sedmdesát tisíc korun, které lidé v poukázkách neutratili.

Radnice proto chce, až jí to umožní zákon, zavést platební karty, na kterých by lidé měli předplacený kredit ve výši existenčního nebo životního minima. Pak by je neomezovala hodnota poukázky padesát nebo sto korun.

Úředníci: Děti
strádat nebudou

V Kladně pobírá příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení či mimořádnou okamžitou pomoc asi tisícovka rodin. Výše příspěvku se liší případ od případu.

„Při dlouhodobé nezaměstnanosti delší než šest měsíců, se vyplácí příspěvek na živobytí ve výši existenčního minima 2020 korun. Při kratší nezaměstnanosti se vyplácí životní minimum 3126 korun,“ vysvětlila sociální pracovnice.

Radnice odmítá, že by děti, o které se rodiče nedostatečně starají, kvůli odebrání příspěvku, strádaly ještě více. „Jde především o to, přimět tím rodiče, aby u svých potomků nezanedbávali školní docházku. Při neplnění povinností jim přestupková komise ze zákona musí udělit sankci. Ať už formou napomenutí či pokuty. A následně i odebrat dávky,“ řekl Frček.