Bezdomovci sondují terén

Pardubice válčí s bezdomovci už několik let. Část z nich teď míří do sousední Chrudimi.

Pardubických bezdomovců je v současné době asi padesát a jejich počet se nedaří snížit. „Máme teplé nádraží a sjíždějí se k nám z celé republiky,“ říká zástupce ředitele Městské policie Pardubice Pavel Čejka.
Lidé si často stěžují na opilé bezdomovce na ulicích. Situaci příliš nezlepšila ani vyhláška zakazující konzumaci alkoholu ve vymezených zónách. „Snažíme se jim ve dne v noci tvrdě šlapat na paty,“ tvrdí zástupce šéfa pardubických strážníků. Právě zpřísněný režim může být jeden z důvodů přesunu bezdomovců mezi oběma sousedními městy. Malá skupina se převážně stopem přemístila do relativního klidu maloměsta. Podařilo se jim tak výrazně narušit chrudimskou rovnováhu. Počet lidí na ulici se tady totiž rázem vyšplhal na dvojnásobek. Stěžují si Chrudimští i místní bezdomovci.
Více než deset bezdomovců je na dvacetičtyřtisícovou Chrudim jednoduše hodně. A množí se pochopitelně i problémy. „Táboří na zastávce MHD přímo před domem. Občas močí na ulici nebo tu před lidmi vykonávají večerní hygienu,“ popisuje vlastní zkušenosti Hana Večeřová ze sídliště Stromovka. Hostující bezdomovci jsou navíc hlučnější a agresivnější. Když se jim žebrání nedaří, dokážou lidem hezky od plic vynadat. „Dokonce se stalo, že začali obírat svoje místní kolegy,“ doplňuje vedoucí prevence kriminality Městského úřadu v Chrudimi Radka Pochobradská. Mezi nejoblíbenější místa přitom patří okolí kruhové křižovatky u plynáren nebo Michalský park.
Chrudim má sice k dispozici noclehárnu, kterou ale bezdomovci kvůli přísným podmínkám a zákazu alkoholu příliš nevyužívají. Strážníci se tak snaží najít recept, jak jim pobyt ve městě znepříjemnit. „Pokutové bloky prakticky nezabírají,“ krčí rameny vrchní strážník Městské policie Chrudim Josef Kudrnka. Lístek totiž většinou tito lidé okamžitě zahodí. Podle něj pohyb bezdomovců odstartoval požár a následná demolice části pardubické Prokopky. Ta funguje jako jejich základna.
Městská policie se tak snaží hlučné skupinky přinutit alespoň k tomu, aby si po sobě uklidily. Opakované kontroly a výchovné lekce strážníků otrávily bezdomovcům život natolik, že se z frekventovaných částí města raději dočasně stáhli. „Zatím si jenom testují místní podmínky,“ říká Radka Pochobradská. A ve srovnávacím testu Chrudim nejspíš obstála. Mezi bezdomovci se totiž v posledních týdnech znovu začaly objevovat nové tváře.