Biografy lákají na Avatara, Robina Hooda, ale i na dudácký festival

V nejbližších dnech zahájí sezonu letní kina. Na Strakonicku a Písecku jsou dvě stálá, na štace přijíždějí ale i mobilní.

Srolovat deku, sbalit pláštěnku, deštník, cestou koupit popcorn a pak už se jen těšit na romantiku pod hvězdami. Právě začíná sezona letních kin. Ve Strakonicích i v Písku.
Biografy vsadily na úspěšné komedie Ženy v pokušení, Doktor od jezera hrochů nebo akční fantasy snímek Souboj titánů. Na scéně píseckého kina vystoupí No Name, ve Strakonicích zase dudácké soubory z celého světa.
Dobrou návštěvnost si v posledních letech pochvalují obě letní kina. V Písku je dokonce vyšší než v kamenném biografu Portyč.
„V porovnání s podobnými scénami v republice jsme vysoko nad průměrem. Navíc spousta kin úplně zaniká,“ říká Iveta Hodoušová z Centra kultury Písek. Loni přišlo v průměru sto diváků na film.
Prostor píseckého kina vyhovuje i jiným kulturním akcím. Letos tam bude několik velkých událostí. Dvojkoncert kapely No Name a Katky Knechtové a vystoupení Katapultu. „V srpnu zase filmový Festival nad řekou,“ doplňuje Hodoušová. Strakonické kino sází hlavně na české filmy a americké hity. „Televizi, divadlům, koncertům a spoustě dalších akcí konkurovat nemůžeme, přesto pro návštěvníky připravujeme to nejlepší,“ říká vedoucí strakonických kin Jaroslava Bernasová.
Provozovatelé se shodují, že na úspěšnou sezonu má vliv dobré počasí. „Ještě se nestalo, že bychom kvůli lijáku museli přerušit promítání. Diváci pokaždé film dokoukají,“ dodává Bernasová.
Podle ní chodí na filmy průměrně sto lidí. Na loňskou Dobu ledovou usedlo před plátno 467 diváků. Kino má starší promítací přístroj s mono zvukem, na kterém nemůže uvádět digitální filmy.
„Letní kino je sezonní záležitost a technika je drahá,“ zdůvodňuje Bernasová, proč město neinvestuje do novější techniky.
Biografy jsou pro čtyřiaosmdesátiletého Jaroslava Rejška ze Strakonic celý jeho život. Léta vedl filmový klub a dodnes mu nedělají problém názvy filmů a jména herců.
„Do letního kina v Panské zahradě jsme chodili hlavně na trháky. Největší návštěvnost bývala, když začaly širokoúhlé filmy. Na francouzské Tři mušketýry se sjížděli lidé z celého okresu. V hledišti bývalo až tři tisíce lidí,“ vzpomíná muž. V Panské zahradě, kde je dnes letní scéna, bývaly před druhou světovou válkou tenisové kurty. Pak je zabrali Němci a postavili na nich ubikace pro Hitlerjugend. V pětačtyřicátém roce tam měla ošetřovnu Čtvrtá americká pancéřová brigáda. Ta prostor předala národnímu výboru a ten skautům. „Ti ho měli do doby, než je v devětačtyřicátém komunisté zakázali a udělali tam letní kino,“ líčí Rejšek.
Čas poškodil promítací plátno na kolejničkách i dřevěné lavičky a v letním kině už bývaly jen dudácké festivaly. Nová letní scéna měla být areálem pro mírové slavnosti. Přišla ale sametová revoluce. Po kolaudaci v roce 1992 kino s kapacitou pro 1478 lidí znovu začalo promítat.
Letní kino mívali i ve Volyni, ale rekonstrukce je zatím v nedohlednu. Projekce se ujali nadšenci na zdejší plovárně. V Písku funguje letní biograf od roku 1968. Promítací přístroje tam byly stejné od začátku až do jara loňského roku, kdy je nahradily nové s moderní technologií. Staré promítačky neskončily ve šrotu. Jedna zůstala v promítací kabině a druhá bude od léta vystavena ve foyer kina Portyč.
Kapacita amfiteátru je zhruba šest set míst k sezení a dalších asi 1500 k stání. Největší nával zažil biograf podle Hodoušové v polovině sedmdesátých let. „Pamatuji si, že jsme na film Čelisti seděli na zemi na dece. Letňák byl úplně plný,“ popisuje Hodoušová.
Původně neměl biograf střechu, ta přibyla do poloviny hlediště začátkem osmdesátých let. V roce 1994 prošlo kino první rekonstrukcí. Klasické plátno nahradila bílá stěna. V roce 2002 byla scéna pod vodou. Po opravách má nový plot, pokladnu a toalety. Na další modernizaci shání Centrum kultury Písek peníze.
O kina pod širým nebem nejsou ošizeni ani diváci v menších městech. S mobilní aparaturou a nabídkou filmů za nimi přijíždějí různí provozovatelé. O prázdninách se například mění na letní kino plocha zimního stadionu v Katovicích.

PROGRAM LETNÍHO KINA PÍSEK

Červen
13. - 15. 6.
Doktor od jezera hrochů
16. - 17. 6.
Exmanželka za odměnu
18. - 19. 6.
Avatar
20. 6.
To byl zítra flám
21. - 22. 6.
Princ z Persie: Písky času
23. 6.
Užívej si, co to jde
24. 6.
Serge Gainsbourg: Je T´aime
25. 6.
No Name a Katka Knechtová s kapelou - dvojkoncert
Začátek ve 21 hodin
26. - 28. 6.
Ženy v pokušení
29. - 30. 6.
Špatnej polda
1. 7.
Nine

Červenec a srpen
Katapult - koncert
Kouzelná chůva a Velký třesk
Sex ve městě 2
Alenka v říši divů
Chlupatá odplata
Dešťová víla
Toy Story 3
Záložní plán
Kawasakiho růže
Farma zvířat

Program letního kina Strakonice

Červen
4. 6.
Nějak se to komplikuje
12. 6.
Robin Hood
18. 6.
Katka
25. 6.
Percy Jackson: Zloděj blesku

Červenec a srpen
Muž ve stínu
Twilight Saga: Nový měsíc
Kajínek
Ženy v pokušení
Doktor od jezera hrochů Princ z Persie:Písky času Souboj Titánů

Letní kino promítá vždy od 21.30 hodin.
Od 26. do 29. srpna obsadí letní scénu devatenáctý ročník Mezinárodního dudáckého festivalu.