Bitcoiny se začínají prosazovat i u českých obchodníků se zlatem

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY-SA 2.0: Francis Storr; Flickr.com

Někteří obchodníci s drahými kovy postupně začínají přijímat i platby v internetové měně bitcoin. Jako první v Česku začala tento týden prodávat investiční kovy za bitcoiny firma Zlaté rezervy. Platby v internetové měně za zlato bude přijímat od příštího roku i společnost Golden Gate. Firma Zlaťáky.cz zase chystá uvést na tuzemský trh minci s hodnotou v bitcoinech.

„Nabídka platby v bitcoinech spojuje moderní internetové platidlo s nákupy tradičních drahých kovů, které jsou používány už po staletí. Věříme, že pomůže především mladé generaci se zahájením investic do zlata či stříbra,“

Pro přijímání plateb se společnost rozhodla využívat služby platební brány BitPay, která je jedním z předních zprostředkovatelů plateb v bitcoinech na světě.

Golden Gate začne podle obchodního šéfa Pavla Ryby prodávat zlato za bitcoiny počátkem příštího roku. „Rádi bychom tak vyhověli potřebám investorů, kteří drží bitcoiny. Tito klienti si uvědomují zranitelnost finančního a bankovního systému, a proto část peněžních aktiv vyměňují za 'peníze', se kterými nemůže vláda ani centrální banka provádět manipulace,“ uvedl pro ČTK.

Společnost Zlaťáky.cz sice platby v bitcoinech nechystá, ale plánuje podle člena představenstva Jana Žáka v blízké době vydat v Česku minci, která bude mít bitcoinový nominál.

Bitcoin
Nejznámější internetová měna bitcoin vznikla po vypuknutí hospodářské krize v roce 2008. Strůjce projektu není známý, nicméně ke vzniku se hlásí skupina či jedinec skrývající se pod pseudonymem Satoshi Nakamoto. V Česku jsou k dispozici dva bankomaty na bitcoiny a lze jimi platit v některých obchodech nebo restauracích. Aktuální kurz jednoho bitcoinu je zhruba 7900 korun.

Naopak Česká mincovna nic kolem internetové měny neplánuje. „Jako konzervativní společnost o zavedení platby bitcoiny neuvažujeme a od našich klientů jsme tuto poptávku také zatím nezaznamenali,“ dodal marketingový manažer Lukáš Jokl.

Bitcoiny však se v Česku prosazují čím dál tím víc. První platba v kamenném obchodě proběhla loni v prosinci, kdy si jeden zákazník koupil luxusní krém na boty v pražské prodejně Classic Shoes. Zaplatil za něj 0,02 bitcoinu. Tehdy se ale kurz pohyboval kolem 21 tisíc korun za jeden bitcoin.