Bláznivý týden žďárských hokejistů

Plameny střídají skvělé výkony se slabšími. Naposledy to odnesl deseti góly Benešov.

Zatracenci i hrdinové. Dvě role v jednom týdnu si vyzkoušeli na vlastní kůži druholigoví žďárští hokejisté. Ve středu pohořeli na ledě poslední Chotěboře (3:5) a naopak v neděli vypráskali z Bouchalek deseti góly suverénně první Benešov (10:4).

„Takový zápas jsme potřebovali. Kluci se přesvědčili o tom, že hokej hrát umí. Kdybychom takový výkon podali v Chotěboři, dostala by dvacet gólů. Ale takový je hokej,“ přemítal v neděli kouč SKLH Žďár Petr Kuchyňa.

Ve středu byl čtyřicetiletý trenér rozladěný z nedisciplinovanosti svých hráčů, na konci týdne zářil spokojeností. „Od gólmana až po posledního hráče na střídačce podali velmi dobrý výkon. Bylo tam úplně všechno: střelba, bruslení, bojovnost i dodržování pokynů,“ liboval si Kuchyňa.

Tímhle zápasem zase dostali fanoušky na svoji stranu. A že měli co napravovat. Spousta jich minulou středu vyrazila do Chotěboře, kde musela útrpně přihlížet, jak beznadějně poslední tým zhasnul Plameny čtyřmi využitými přesilovkami a pojistkou do prázdné branky. A hráči jim pak ani nepřijeli poděkovat za podporu.

Po dlouhé době si diváci zase mohli užívat koncert první lajny. Jiří Plachý dal hattrick, Martin Sobotka přidal dvě trefy. „Vycházelo nám to tak jako v minulých sezonách,“ bilancoval kapitán Plachý, který půl minuty před koncem Benešov dorazil desátým gólem.

„Ale rozhodla první třetina a hlavně první dva góly Kožiho (Aleše Koželuha) v přesilovce,“ vrátil se Plachý k třetině snů, kdy Plameny skórovaly hned šestkrát.

Na ledě postupně přistály ručník, banán a dokonce i ruksak. I to symbolizovalo debakl Benešova. Jenže ani skalp lídra nepokryje zbytečně ztracené body.

„Prohrávali jsme naší hloupostí, zbytečnými chybami, mohli jsme mít o dvanáct bodů víc,“ myslí si kouč aktuálně sedmého týmu tabulky.

„Mančaft sílu má, je to o kázni. Před sezonou jsem říkal, že bychom se měli pohybovat od třetího do pátého místa. A dál platí, že chceme hrát semifinále play-off,“ říká generální manažer Plamenů Miloslav Šimon.

Jenže k optimismu mají Žďárští stále daleko. V neděli jedou do Kolína, na který vůbec neumí, pak se představí v Kutné Hoře a Jindřichově Hradci. Až 12. prosince se fanoušci dočkají dalšího domácího zápasu.

SEDMERO ŽĎÁRSKÝCH OFSAJDŮ

1. Střely na branku 40:16, skóre 0:2. Nemohoucí útočníci nedokázali překonat nymburského Blažíčka, jeho spoluhráčům stačilo proměnit dva brejky.

2. Jen osmnáct vteřin chybělo do konce zápasu v Pelhřimově, když domácí Spartak srazil hosty na kolena gólem na 4:3.

3. Ještě ve 48. minutě vedli v Benešově 4:2, pak ale čtyřikrát inkasovali.

4. Debakl 1:7 s Kozly z Kolína. Plameny sice proti neoblíbenému soupeři po první periodě vedly, pak ale propadly.

5. Trutnov měl být lehkým soustem. Žďár vedl 2:0, ale na konci svítilo na tabuli skóre 2:4. Domácí obstáli jen v první třetině.

6. Roman Kousal dostal roli gólmanské jedničky, ale podle vedení SKLH neobstál, tak se jej zbavili. Co je horší: přestali mu věřit sami hráči.

7. Devět vyloučených v derby v Chotěboři. Beznadějně poslední tým rivaly ze Žďáru ztrestal čtyřmi přesilovkovými góly, při hře pět na pět přitom zaostával.