Bor u Tachova připravil největší bytovou zónu v pohraničí

Největší bytovou zónu v příhraničí Plzeňského kraje připravilo třítisícové město Bor. Na deseti hektarech může podle poptávky vyrůst až 200 bytů. Do května město připraví na třetině pozemku prvních 29 parcel, z nichž 19 už našlo kupce a další tři žadatelé je chtějí. Řekl to starosta Petr Myslivec. Zóna, kde mají lidé začít bydlet od roku 2013, má zvýšit dlouhodobě stálý počet obyvatel v bývalém vojenském městě u hranic.

„Jsou hotové přípojky vody, plynu a kanalizace. Do konce května chceme mít zpevněné plochy, aby mohli stavebníci navážet materiál. Od pondělí je začneme připravovat, vymezovat komunikace a chceme dokončit načisto chodníky. Čekáme ale ještě na přípojky elektřiny od ČEZ. Doufáme, že budou hotové co nejdříve,“ uvedl starosta. Do infrastruktury první etapy vloží město celkem 17 milionů korun. Lidé začnou stavět už letos v létě. Podle smlouvy jsou povinni do konce prosince 2012 mít hrubou stavbu. „V dalším roce budeme dělat definitivní komunikace a osvětlení,“ dodal Myslivec. Podle starosty už má radnice v územním plánu schválenou celou bytovou zónu na severním okraji města. „Další etapy pozemků budeme prodávat podle poptávky. Až první lidé začnou stavět, tak předpokládáme výrazně zvýšení zájmu.“ řekl. Infrastrukturu dalších etap budou částečně financovat prodeje pozemků, na nichž město nechce vydělávat.

Celá zóna, která naváže na současnou zástavbu, počítá kromě 85 rodinných domků s 18 řadovými a čtyřmi až pěti čtyřpatrovými bytovými domy. „Tady počítáme se soukromým investorem, ale zatím ho hledáme,“ řekl starosta. Bor už developera na bytovky měl, ale předloni z projektu odstoupil. V první etapě půjde o rodinné domky plus šest řadových domů. Cena zasíťovaného pozemku je 500 korun za metr čtvereční plus příspěvek 45 tisíc korun za přípojky. Zasíťované pozemky podle Myslivce v oblasti nejsou. Pozemkový fond nedávno prodával městu plochu pod sokolovnou za cenu o 100 až 150 korun za metr čtvereční vyšší. Stavební plochy bez přípojek přijdou na Borsku minimálně na 300 korun za metr čtvereční. Radnice si od zóny slibuje udržení a stabilizaci počtu obyvatel. Zájem o bydlení ve městě, zejména u mladých lidí a rodin, je velký. V průmyslové zóně CTPark Bor na Nové Hospodě u dálnice D5 má práci téměř dva tisíce lidí. Investor navíc počítá s jejím rozšířením.