Bratři Vrbatovi dostávali hokejky, Otu Jiráka vyděsila panna

Profesionální hokejisté David a Radim Vrbatovi, olympijský vítěz Jan Železný a herec Ota Jirák nechali Sedmičku nahlédnout do soukromí.

Hokejky, puky nebo části výstroje. To nikdy nechybělo pod stromečkem u Vrbatů. David a Radim dostávali jako děti pravidelně na Vánoce vybavení na sport. Šestadvacetiletý David hraje hokej od čtyř let, bratr Radim je o dva roky starší. „Naše rodina vždy žila sportem, proto pro nás byly nejhezčími dárky právě věci na hokej,“ vzpomíná David Vrbata. Většinou jim Ježíšek musel nadělit stejné dárky, právě jen kvůli dvouletému věkovému rozdílu. „Když jsem třeba dostal kolo já, tak i Radim a naopak,“ vzpomíná mladší z bratrů David.

Radost ze všech dárků

Pod stromečkem nacházeli s bráchou ale i oblečení. Vadily jim tyhle „měkké“ balíčky a patřily mezi neoblíbené dárky? „Ne, my jsme byli vždycky šťastní, že máme něco nového, vyrůstali jsme přece jen v jiné době,“ říká David a Radim to potvrdí: „Není dárek, který by se mi nelíbil.“ Vánoce měli oba v dětství rádi. „Určitě každé měly své kouzlo, od všech těch pohádek, balení dárků až k slavnostní večeři a rozdávání dárků,“ vypráví Radim. Teď se na nejkrásnější svátky v roce těší asi z bratrů Vrbatů víc Radim. Pro jeho devítiměsíčního syna budou úplně první v životě. „Takže se to určitě bude točit kolem něj. Sami jsme zvědaví, jak to bude vnímat,“ těší se Radim Vrbata. S rodinou je stráví za mořem, pauzu bude mít jeho tým Phoenix Coyotes jen na Štědrý den a Boží hod vánoční. Náležitě si proto Vánoce hodlá užít. Vrbatův syn najde pod stromečkem hodně dárků. Za oceán nějaké poslal i strejda David, který neodolal u vánočních výloh. „Koupil jsem mu nějaké oblečení,“ prozradí David.

Brácha chybí

Dětské kouzlo Vánoc se podle něho vytratilo, když starší bratr odešel před deseti lety do NHL. Letošní Vánoce bude David slavit nadvakrát, nejdříve s maminkou a babičkami doma při slavnostní štědrovečerní večeři a pak u přítelkyně.

Klid a pohoda

Trojnásobný olympijský vítěz, světový rekordman a rodák z Mladé Boleslavi Jan Železný vzpomíná na Vánoce rád. „Všechno se ztišilo, byly to chvíle, kdy jsme se všichni k sobě ještě více přiblížili,“ vzpomíná Jan Železný a pokračuje: „Všechny dárky byly krásné, nepamatuji si na něco specifického.“ Letošní Vánoce stráví se svými nejbližšími. „V tom jsem klasik, mám malou dceru a kolem ní se to teď všechno točí,“ říká Železný. Dětem, nejen té nejmladší, se snaží podle možností splnit všechna jejich přání. „Příliš drahé dárky ale neuznávám, smysl Vánoc je přece někde jinde,“ doplní Železný, kterého vždy zaručeně na Vánoce potěší prožít svátky tradičně v pokoji a klidu. Když byl dítě, Ježíšek mu vždy donesl to, co si přál, a nikdy nebyl z dárků zklamaný. Dnes raději obdarovává. „Tak trochu i musím,“ usmívá se. Na štědrovečerní tabuli nebude letos chybět řízek, vinná klobása a bramborový salát.

Panenka pro Jiráka

Ten si herec Ota Jirák připraví letos sám. „Dělám ho velmi drobný a pravidelný,“ přibližuje svůj kulinářský recept herec. Nachystá si k tomu předem i vlastní majonézu. Když se dotaz stočí na nejkrásnější Vánoce, dostane si mi úplně opačná odpověď. „Vzpomínám si naopak na ty nejhorší,“ říká Jirák. Když ještě bydleli v Praze a malému Otovi bylo dva a půl roku, dostal u babičky v Debři pod stromeček panenku. „První, co jsem vybalil, byl vláček na klíček, který jezdil dokola. Pak jsem vzal velkou krabici, kde byla velká celuloidová panenka. Vzal jsem ji za kotníčky a tloukl jsem s ní o koleje a huboval jsem, že se Ježíšek spletl, já nejsem žádná holka,“ popisuje Jirák největší vánoční zklamání. Žádný z dalších vánočních dárků mu už tak nevadil. Ani brusle po bratranci, které byly ve velikosti 42. „Díky tomu jsem se nenaučil nikdy bruslit, protože on už tehdy měl tak velkou nohu a já jsem to nedotáhl dál než na 40,“ říká Jirák. Vzpomíná třeba na kartáček ve tvaru koltu. „Rodiče si mysleli, že když budu mít takový zajímavý kartáček, že mne pak čištění zubů bude bavit a budu si je víc čistit,“ říká Jirák.

Poprvé sami doma

Krásné Vánoce pro něho byly všechny po narození dcery Terezy. „Jako dítě má člověk radost, když něco dostává. Pak se to změní, protože má radost, že něco dává,“ vysvětluje herec. Letos bude s manželkou na Štědrý den poprvé sám, protože dcera se vdala a bude Vánoce slavit se svým manželem. A co nadělí Jirákovým Ježíšek? „S ženou jsme si řekli, že jsme si dali k Vánocům zahradu, kterou jsme pěkně dokončili,“ popisuje Ota Jirák. Původně nechtěl ani vánoční strom, nakonec ale koupí jedli nebo smrček, který s manželkou ozdobí slaměnými ozdobami.