Břeclav vykoupí pozemky od ČD pro dopravní terminál

Břeclavská radnice plánuje, že vykoupí pozemky o výměře asi 10 tisíc metrů čtverečních včetně některých budov u břeclavského nádraží. Nákupem nemovitostí od Českých drah chce získat prostory pro vybudování terminálu integrované dopravy ve městě, který by mohl vzniknout za několik let. Informovala o tom mluvčí města Eliška Windová.

„Vhledem k plánovanému terminálu hodlá Břeclav prostor před vlakovým nádražím a jeho bezprostřední okolí upravit pro každodenní využití obyvateli Břeclavi a celkově jej zkultivovat,“ uvedl vedoucí majetkového odboru radnice Čestmír Blažek. Podle místostarosty Luboše Krátkého (ODS) je záměrem radnice nově uspořádat funkční plochy pro pěší, zvětšit rozsah ploch pro odpočinek a veřejné zeleně a rozšířit parkovací plochy pro osobní auta před poštou. Nákup pozemků od ČD už schválili zastupitelé města, cena podle Windové ještě není dohodnuta.

Nový přestupní dopravní terminál vyjde minimálně na několik desítek milionů korun. Nyní je autobusové nádraží dál od vlakového nádraží, v budoucnu by se na železniční mělo napojit. Břeclav podle Windové požádala o finanční dotace na výstavbu terminálu z EU. „Pokud to vyjde, mohlo by se začít stavět příští rok,“ dodala mluvčí. České dráhy zároveň připravují i poslední etapu rekonstrukce výpravní budovy. Podle Windové se plánuje i krytý koridor pro cestující mezi odbavovací halou a budoucím terminálem integrovaného dopravního systému.