Březová se bojí Slunce

Březová má strach z příchodu Romů ze zdevastovaných domů v Sokolově. Bydlet mají v bývalém hotelu Slunce.

Panika na Březové. I tak lze s trochou nadsázky popsat situaci v klidné obci na okraji Varů. Hotel Slunce definitivně skončil, přes padesát lůžek na jeho pokojích však nemá zahálet. Z hotelu bude ubytovna. A právě z ní mají starousedlíci strach. Bojí se, že si na ubytovně ustelou lidé, se kterými do obce přijdou problémy a kriminalita. Proti ubytovně proto připravili petici. V obci s pěti sty osmdesáti obyvateli ji podepsali prakticky všichni. Místní přitom nahlas mluví o nájemnících z nechvalně proslulé Heyrovského ulice pod sokolovskou Alfou, kde liberecká firma Soukenická LB vlastní několik zdevastovaných domů. V nich bydlí vesměs Romové.
„Pokud je sem přemístí, nepřinese nám to nic dobrého,“ obává se starosta Březové Martin Gruber. Klienti nové ubytovny jsou mezi lidmi v Březové už týdny tématem číslo jedna. Budou to skutečně Romové, kteří zdevastovali domy v Heyrovského ulici? „Jestli sem přijdou cikáni od Alfy, okamžitě tady klesnou ceny nemovitostí o polovinu,“ rozčílil se kousek od hotelu asi padesátiletý muž, který si nepřál uveřejnění svého jména.
Nová ubytovna bude i jedním z bodů dnešního jednání zastupitelstva. „Společnost Soukenická LB se nájemníků potřebuje zbavit, aby byty opravila a výhodně prodala nebo pronajala. A tak domluvila s nájemcem hotelu Slunce, že je nastěhují k nám. Bohužel teď nemáme možnost, jak zasáhnout,“ krčí rameny starosta. Romské občanské sdružení v Karlových Varech situaci v Březové sleduje. „Víme o tom, že se k 1. dubnu měli někteří Romové ze Sokolova nastěhovat do hotelu Slunce. Dostaly se k nám i informace, že už mají zaplacený tříměsíční nájem dopředu, který obdrželi jako odstupné od majitele bytů v Heyrovského ulici,“ řekl Sedmičce předseda sdružení Ladislav Bílý.
Majitelka hotelu Soňa Felková, která budovu pronajala podnikateli Vlastimilu Adamovi z Prahy, ale označuje atmosféru v Březové za zbytečně hysterickou. „Barák byl dva roky prázdný. Po celou dobu se o něj nikdo nezajímal. A najednou tolik povyku pro nic. Vždyť si ho obec mohla pronajmout,“ říká. Podle ní jsou informace o příchodu problémových nájemníků fámami. „Pan Adam mi slíbil, že tam nikdo takový nebude. Nevím, kdo fámy šíří. Za vším mohou být něčí obchodní zájmy,“ dodává.
Felková hotel pronajala společnosti Uni - Activ. Jejím jednatelem byl do roku 2009 Vlastimil Adam. Poté ho nahradil Jan Sivák, který žije v Sokolově. V domě na Heyrovského ulici, který podle výpisu z katastru nemovitostí vlastní liberecká společnost Soukenická LB. Vlastimil Adam ale za firmu dál jednal. Od 16. března je novou jednatelkou Uni - Activu Margita Ferencová ze Železného Dvora v Chodově. Smlouva o nájmu nemovitosti v centru Březové teď nicméně přejde na společnost RK world. Jednatelem firmy je Vlastimil Adam. „Ubytovna nebude pro chudé. Každý bude muset složit dopředu zálohu,“ upozorňuje Adam s tím, že budovu využije zčásti jako penzion a zčásti jako ubytovnu. „Je v mém zájmu, aby tam bydleli řádní lidé,“ dodal.
Kdy přesně se na nové ubytovně zabydlí první nájemníci, ale ještě neví. „Jsme ve skluzu. Chtěli jsme otevřít už 1. dubna, jenže nás zdržely revize,“ uvedl. O možné stěhování sokolovských Romů k Varům se zajímá i sokolovská pobočka Člověka v tísni. „U lidí, kterých by se stěhování mělo týkat, se nám tuto informaci zatím nepodařilo ověřit,“ řekl ředitel pobočky Jan Němeček. „Pochybuji ale, že by pan Kendik (společník firmy Soukenická LB – pozn. red.) dal naráz výpovědi z nájmu desítkám lidí. A že by ti lidé šli z nájemního vztahu do ubytovacího. Přišli by o jistotu, kterou mají.“