Brusel chystá vyšetřování Applu. Pokuta může dosáhnout miliard eur

Apple store

Apple store Zdroj: ctk/AP

Evropští úředníci obviní amerického výrobce elektroniky Apple, že měl prospěch z nezákonných daňových dohod s irskou vládou. Podle nejmenovaných zdrojů listu Financial Times (FT) to vyplývá z předběžných závěrů vyšetřování Evropské komise. Podrobnosti z vyšetřování Brusel zveřejní tento týden. Pro Apple to může znamenat pokutu až několik miliard eur.

Výrobce chytrých telefonů iPhone podle předběžných zjištění uzavřel „zákulisní“ dohody s irskými úřady a následně využíval údajně nezákonné státní pomoci.

Apple v Irsku působí od roku 1980. Společnost tvrdí, že její dohody s irskou vládou žádný zákon neporušily. Finanční ředitel Applu Luca Maestri FT sdělil, že k žádné zvláštní dohodě nikdy nedošlo, ani k ničemu, co by šlo vykládat jako státní pomoc.

Irské dcery

Vyšetřovací komise amerického Senátu loni zjistila, že Apple v Irsku využívá síť dceřiných firem, aby si snížil v USA platby daně z příjmu v řádech miliard dolarů. Tento postup je legální, zpráva však vyvolala otázky o účinnosti amerického daňového systému a možnostech daňových úniků.

Evropská komise letos v červnu oznámila, že zahájila hloubkové vyšetřování daňových dohod, které Apple, další americká firma Starbucks a finanční divize skupiny Fiat uzavřely s úřady v Irsku, Nizozemsku a Lucembursku. Podle tehdejšího sdělení bruselských činitelů je vyšetřování součástí širšího zkoumání daňových předpisů v různých zemích EU a daňového plánování nadnárodních firem. Starbucks tehdy uvedl, že dodržuje všechny daňové předpisy. Fiat se odmítl vyjádřit.