Budějovičtí šetří, pijí levný alkohol
Levný alkohol zaplavuje Budějovice. To, co dříve pili jen studenti, začíná chutnat stále více lidem. Ekonomická krize naplno udeřila do zdejších restaurací a barů.
„Lidé nechtějí přestat chodit za kamarády, ale v peněžence mají málo peněz. Proto objevují nejlevnější alkohol,“ říká Antonín Husák, vrchní číšník v restauraci Na Dvorku v budějovické Kněžské ulici.
Táhne zelená nebo rum. A hlavně malé panáky. Malá zelená je Na Dvorku za třináct korun a rum za deset, lidé se tak dostávají do nálady už třeba při třiceti korunách.
Tvrdý alkohol = rychlejší cesta k závislosti
Příklon k tvrdému alkoholu potvrzují i další číšníci. „Panáky jsou oblíbené, zájem o pivo trvale klesá. Možná se lidé chtějí rychleji opít,“ myslí si František Bašta z Jack Baru v Panské ulici.
„Daleko víc teď nalévám vodku za pár korun,“ přitakává Dagmar z Gotik Baru v Riegrově ulici.
Pro lékaře je to alarmující zpráva. Lidé si mohou snáze vypěstovat závislost. „Ti, kteří se k nám dostávají, pijí vždycky tvrdý alkohol,“ podotýká Jiří Dvořáček, ředitel psychiatrické léčebny Červený Dvůr.
Jak jednoduché je stát se otrokem vodky, ví Líba. V Budějovicích vede Anonymní alkoholiky. Setkává se tam s lidmi, kteří mají s alkoholem ty nejhorší zkušenosti.
„Člověku nejdřív vůbec nedochází, že má nějaký problém. Taky jsem vždycky tvrdila, že s tím kdykoliv dokážu přestat, ale není to tak, alkoholismus je těžká nemoc,“ varuje Líba, která nemůže uvést příjmení, porušila by tak základní pravidlo Anonymních alkoholiků. Jeden den s nimi strávil i redaktor Sedmičky