Budovu zkrachovalého Skloexportu se státu opět prodat nepodařilo

Bývalé sídlo zkrachovalého Skloexportu nedaleko libereckého nádraží se stát už rok snaží prodat. Stále marně.

Naposledy se cena ve výběrovém řízení snížila na 60 milionů korun, nikdo ale žádnou nabídku nepodal. Zájemců přitom bylo několik, řekl Jiří Kotous z ústeckého finančního ředitelství. Stát chtěl za budovu původně 85 milionů korun, kvůli nezájmu postupně slevoval. Budovu se úřad znovu pokusí nabídnou na podzim, zda půjde s cenou znovu dolů, však zatím není jasné.
Sedmipodlažní budova Skloexportu postavená v roce 1932 stojí na poměrně atraktivním místě v blízkosti vlakového a autobusového nádraží. Původně byla postavena pro daňovou a celní správu, Skloexport ji získal v době komunistického režimu. Světově proslulá firma vyvážela dlouhá léta úspěšně české sklo, ve druhé polovině 90. let ale zkrachovala.
Státu Skloexport dlužil obrovské částky na daních a odvodech. V roce 2001 tak budovu získalo Finanční ředitelství v Ústí nad Labem. „Podle původních záměrů se tam měl po rekonstrukci přestěhovat z pronajatých prostorů liberecký finanční úřad,“ řekl Kotous. Z rekonstrukce ale sešlo, protože by byla příliš nákladná. Od té doby se úřad snaží budovu prodat. Výběrové řízení se uskutečnilo už pětkrát, zatím ale bez výsledku.
Skloexport ale zdaleka není jedinou nemovitostí spojenou se sklářstvím, která je v současné době v Libereckém kraji na prodej. Prostřednictvím pražské realitní kanceláře RAK nedávno tři své areály nabídla jablonecká společnost Jablonex Group. Nejvíce chce za někdejší sídlo Jablonexu v Palackého ulici, za které požaduje přes 207 milionů korun. Za jabloneckou bižuterii chce firma přes 124 milionů korun a bývalé Železnobrodské sklo je na prodej za téměř 83 milionů korun.
Na prodej je také hlavní areál sklářské společnosti Crystalex Nový Bor, který se ale prodává včetně výrobních závodů v Hostomicích na Teplicku a v Karolince na Vsetínsku. Crystalex, který patří do skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT), je od loňského září v insolvenčním řízení stejně jako celá skupina. Tamní výroba se na začátku letošního roku zastavila, když banky z účtů odčerpaly veškerou hotovost, na 1600 zaměstnanců přišlo o práci. Nabídky na odkoupení areálu předložilo v minulém týdnu sedm zájemců, o novém vlastníkovi by se mělo rozhodnout do konce srpna.