Bývalý ředitel musí pryč z Klenové. Je přebytečný

Ani po jmenování nové ředitelky se situace v Galerii Klatovy/Klenová neuklidňuje. Na základě personálního auditu přicházejí výpovědi.

„Určitě chci pokračovat v cestě, po níž galerie po celou dobu své existence kráčí. Do výstavní koncepce ani do tvorby sbírek nijak zasahovat nehodlám, to je práce kurátorů,“ řekla Sedmičce Hana Kristová, když ji vedení kraje 18. února jmenovalo ředitelkou Galerie Klatovy/Klenová. O necelé tři týdny později, 8. března, dostal první kurátor výpověď. Bývalý ředitel galerie Marcel Fišer. „Výpověď jsem dostal na základě personálního auditu,“ říká Fišer.

Zodpovědná je ředitelka

Marcela Fišera odvolala rada kraje z postu ředitele před rokem. Následovala tři výběrová řízení, do nichž se vždy přihlásil, a která byla vždy za ne právě jasných okolností zrušena. Nakonec kraj bez konkurzu jmenoval na místo ředitelky dlouholetou ekonomku galerie Hanu Kristovou. Přestože zmiňovaný personální audit objednal Plzeňský kraj, od dalšího dění už dává ruce pryč.

„Organizační věci jsou v kompetenci nové paní ředitelky, do toho já nemohu vůbec zasahovat, ani to komentovat,“ říká krajský radní pro oblast kultury Václav Koubík. Veškerá tíže situace tak leží na Kristové, která tvrdí, že kurátoři dosud nezpracovali dlouhodobou výstavní koncepci. „Podle personálního auditu má galerii opustit sedm lidí. Ke konci března dostanou výpověď i zbývající dva kurátoři, Pavel Vančát a Jan Freiberg,“ řekla Hana Kristová Sedmičce.

„Podle auditu jsou kurátorské práce v galerii dosud prováděny neefektivně – v uplynulých letech klesal počet výstav, zvyšoval se počet zaměstnaných kurátorů a za poslední dva roky klesal i počet návštěvníků,“ vysvětlila ředitelka.

Na cestě do záhuby

Propuštění stálých kurátorů je ovšem podle odborníků krok více než riskantní. „Galerie nemůže v žádném případě fungovat bez stálého kurátora. To je naprosto naivní způsob řešení problému, který navíc prozrazuje, že nejde o kvalitní manažerské vedení,“ říká rozhodně předsedkyně Uměleckohistorické společnosti v Českých zemích Milena Bartlová a dodává, že není myslitelné, aby si taková galerie, jako je na Klenové, kurátory pouze najímala.

„Nějaká odborná síla v galerii prostě být musí. Nelze si představovat, že půjde jen o manažerský podnik vedený ekonomkou,“ kroutí hlavou Milena Bartlová, která se navíc vážně obává o další osud galerie. „Po tomto zásahu půjde kvalitativní úroveň galerie dolů, to je naprosto jasné. To nejsou obavy, ale zkušenost od nás i ze zahraničí,“ říká rozhodně.

Podle Hany Kristové ale nic podobného určitě nehrozí. „Galerie musí co nejdříve obsadit místo zástupce ředitele, manažera výstav a péče o sbírky, které je od začátku loňského září neobsazené. Takže odborný pracovník v galerii bude,“ zdůrazňuje ředitelka.

Granty zůstanou

Galerie Klatovy/Klenová patří k předním a respektovaným galeriím u nás. Její projekt Start Point získal dokonce od grantové komise ministerstva kultury nejvyšší počet bodů a ministerstvo jej zařadilo mezi tři preferenční projekty, které pro příští rok získají grantovou podporu automaticky. Podle mluvčího ministerstva Jana Cieslara by současné události v galerii neměly mít na granty vliv.

„K celé situaci se ministerstvo vyjadřovat nemůže, neboť zřizovatelem galerie je kraj. Pokud by bylo podezření, podobně jako v případě Středočeské galerie, že se na Klenové špatně hospodaří s penězi od ministerstva, k tomu už bychom stanovisko zaujímali,“ uzavírá Jan Cieslar.