Čajánek: Vánoce strávím v hotelu

Zlínští fanoušci ho milují a touží po jeho návratu do klubu. Řeč je o Petru Čajánkovi, který letos hájí barvy Petrohradu v KHL.

Před lety zářil v NHL, nyní se prosazuje v ruské Kontinentální hokejové lize v dresu Petrohradu. Nejvíc však asi učaroval zlínským fanouškům, kteří ho zbožňují. Petr Čajánek se na sklonku roku objeví na skok ve Zlíně, Vánoce však stráví mimo domov.

Už víte, jak a kde budete trávit letošní Vánoce? Jen přibližně. Bude to někde v hotelu, protože na Vánoce hrajeme. Rusové slaví Vánoce později, v době našich svátků tady soutěž normálně běží dál.

Dáte si k večeři kapra s bramborovým salátem? Těžko. Pochybuji, že bych ho na hotelu dostal. Spíše si sedneme se spoluhráči u něčeho méně svátečního.

Těšíval jste se na Vánoce jako dítě? A těšíte se i dnes? Vánoce jsou nejkrásnější svátky, takže samozřejmě ano. Pořád to tak vnímám. O to víc mě mrzí, že je nemohu strávit s rodinou.

Asi je to pro vás o to těžší, že čekáte přírůstek do rodiny. Dostanete se aspoň na pár dní do Zlína? Na skok ano. Před Vánocemi a pak snad i mezi svátky.

Už máte pro své blízké nakoupené dárky? Nakoupené? U nás přece nosí dárky Ježíšek.

Když jste doma, podílíte se na přípravě Vánoc? Uklízíte, smažíte kapra nebo zdobíte stromek? Teď jsem mimo, takže to je jen na manželce, ale když jsme byli na Vánoce spolu, snažil jsem se přiložit ruku k dílu.

Vzpomenete si na nejlepší dárek, jaký jste kdy pod stromečkem našel? Vzpomínám si, že největší radost mi vždycky udělala hokejka, hokejové rukavice nebo jiná součást výstroje. Za mého dětství to bylo opravdu něco.

V Rusku nebudete trávit Vánoce poprvé. Jak Rusové slaví přelom roku? Myslím, že je to trochu jiné. V Rusku je asi svátečnější a slavnostnější atmosféra.

Před Vánocemi odehrajete s reprezentací tři zápasy Channel One Cupu. Kouč Růžička má pro vás prý místo vedle Jaromíra Jágra v prvním útoku. Jsem rád, že si zase zahraji v nároďáku. Je to vítaná změna. S kým budu hrát, ještě zdaleka není jisté, je to věc trenéra. Každopádně se na to těším.

Už myslíte na únorovou olympiádu ve Vancouveru? Vůbec ne. Je to pořád moc daleko. Do té doby se může stát spousta věcí. Ještě není uzavřená nominace, takže je předčasné se k tomu vyjadřovat.

Před sezonou jste prohlásil, že byste se po ní mohl vrátit do Zlína. Fanoušci na to čekají. Co jim vzkážete? Teď nejsem schopný říct, co bude na jaře. Smlouvu v Petrohradu mám do konce sezony a pak se uvidí. Bude hodně záležet na tom, jak se mi bude dařit, a taky na rodině. Takže zatím to nechávám otevřené.