Ceny apartmánů v Krkonoších: nabídka středisek se liší

Aktuální situace na trhu horských apartmánů je v Krkonoších velmi různorodá. Momentální nabídka dosahuje v celém regionu obvykle pouze několik desítek nemovitostí tohoto typu, takže se logicky rychle může měnit průměrná statistická cena a trh může být různě nasycený.

Ceny budou pravděpodobně v nejlepším případě stagnovat, protože nebude dostatek ochotných a hlavně solventních kupujících a to i přesto, že hypotéční úroky se blíží historickým minimům a roční inflace historickým maximům. Krkonoše se tak v posledních měsících pravděpodobně nevymykají “medvědímu trendu”, který je typický pro ČR, i když někteří experti a realitní makléři tvrdí, že ceny již dosáhly v dlouhodobém i krátkodobém horizontu svého minima. Aktuální stanovisko České národní banky prognózující vývoj na trhu nemovitostí však odhaduje spíše další, byť mírný propad.

V Krkonoších se ceny apartmánů v podstatě odvozují od situace ve třech největších střediscích - v Rokytnici nad Jizerou, Harrachově a konečně právě ve Špindlerově Mlýně. Částečně můžeme ještě uvažovat Pec pod Sněžkou, ale všechna ostatní místa jsou už spíše periferní a horské apartmány se zde v nabídce běžně nevyskytují, i když výjimky existují. Například ve Vysokém nad Jizerou vzniká relativně velký komplex roubených objektů s bytovými jednotkami a zajímavý developerský projekt je údajně připravován v Jablonci nad Jizerou.

Relativně příznivé ceny jsou ještě na Labské, ale všude jinde se už pohybujeme okolo 100 000Kč/m². Pro srovnání - v Praze dnes teoreticky seženete bydlení v novém bytě již od zhruba 35 000Kč/m². Cena horských apartmánů v přepočtu na metr čtvereční tak zůstává poměrně vysoká, i když musíme uvážit, že se jedná o nové objekty, které jsou navíc obvykle dobře vybavené. Reálné smluvní ceny nemovitostí se navíc mohou lišit od cen uváděných v inzerci. Pokud se však podíváme do cenových map, které vznikají na základě informací od realitních makléřů, tak se v nich uváděné údaje a jejich rozpětí prakticky schodují z těmi, které získáme z analýzy inzerce.

Pro budoucí vývoj cen apartmánů v Krkonoších bude nepochybně rozhodující stav ekonomiky. Předpovědi pro nejbližší měsíce v tomto ohledu však nejsou nijak příznivé. Nemusíme nutně očekávat jenom další pokles cen horských apartmánů, ale může se také výrazně prodloužit doba, kdy prodávající hledá kupce pro svou nemovitost. Vše tedy nasvědčuje tomu, že medvědí trend bude v Krkonoších pokračovat i v dalších měsících a možná po celý příští rok.