Černá Hora. To bude těžký výstup

Čeští fotbalisté postoupili do baráže o Euro 2012. Soupeřem jim v Praze bude nevyzpytatelná Černá Hora. Hrát se bude na Letné.

Všechno, nebo nic. Úspěch, nebo zatracení. Postup na Euro 2012, nebo ztroskotání na nejmladší členské zemi UEFA. Po šesti letech uvidí Praha baráž o postup na vrcholnou akci. Češi změří v boji kdo s koho síly s Černou Horou. První zápas se hraje v pátek 11. listopadu v Praze, odveta v úterý 15. listopadu v černohorské Podgorici.
Před šesti lety český tým vyřadil v boji o mistrovství světa Norsko. Na severu Evropy vyhrál 1:0, stejně jako v domácí odvetě v Praze na Letné. Možná i proto se nyní bude hrát také na stadionu Sparty, ačkoli ve hře byla i možnost, že by se barážový duel uskutečnil v Edenu. „Bude se hrát na Letné,“ potvrdil Sedmičce manažer reprezentace Vladimír Šmicer.

Velký sen

Právě Šmicer dal tehdy v Norsku gól, který dal týmu trenéra Karla Brücknera velkou naději do odvety. V té se střelecky prosadil Tomáš Rosický, nynější kapitán. Kdyby se postupová historie opakovala, nikdo by se nezlobil. „Postup na mistrovství Evropy je pro všechny velkým snem. Určitě pro to uděláme maximum,“ říká záložník Václav Pilař, který byl v zápase s Litvou důležitým článkem českého týmu.
Češi obsadili ve skupině I druhé místo za suverénním Španělskem. Před losováním baráže bylo jasné, že dostanou jednoho ze čtveřice Turecko, Estonsko, Bosna a Hercegovina a Černá Hora. „Každý ze soupeřů měl nějaké silné i slabé stránky. Los jsem sledoval s velkým napětím,“ uvedl trenér české reprezentace Michal Bílek.
Český tým bude v domácím zápase spoléhat na podporu fanoušků. Po kvalifikační prohře se Španělskem ale nepanovala okolo české reprezentace zrovna pozitivní nálada. Fanoušci přímo na stadionu dávali hlasitě najevo, co si o některých hráčích a trenéru Bílkovi myslí. „V kabině jsme to samozřejmě vnímali. A věděli jsme i to, že zápas se Španělskem se nepovedl. Teď mluvím jen za sebe, ale myslím si, že lidé by prohru s takovým týmem odpustili. Ale ne takovým způsobem, vždyť Španělé vyhráli vlastně zadarmo,“ přitakává Pilař.
Trenér Bílek i celý český tým mají nyní možnost napravit si reputaci a umlčet kritiky. Stačí jediné. Přejít přes Černou Horu na mistrovství Evropy. První zápas v Praze určitě mnohé napoví.

Silný tým

Češi mají jisté jedno. Nečeká je lehký soupeř. Černohorci dokázali v kvalifikaci dvakrát remizovat s Anglií. Mezi nejlepší hráče patří útočník Mirko Vučinič z Juventusu Turín nebo záložník Fiorentiny Stevan Jovetič. V anglické Premier League působí duo Stefan Savič z Manchesteru City a Simon Vukčevič z Blackburnu. „To jsou velmi nebezpeční hráči. Stejně jako ostatní, kteří budou určitě velice živí. Navíc je poblázní diváci,“ myslí si Pilař.