Češi na Hosíně stříbrní

Třinácté mistrovství světa v letecké akrobacii kluzáků mělo hladký průběh. Pouze exhibici zhatilo počasí.

Na přípravu prestižního podniku měli organizátoři necelých pět měsíců. Koncem února odřekla pořadatelství Francie, která ztratila významné sponzory. „Výběrové řízení posunulo šampionát pod jihočeské nebe,“ vysvětluje předseda budějovického Aeroklubu Pavel Pígl. „Také nám se stalo, že partneři odstoupili od svých slibů. Nakonec se nám to ale podařilo vyřešit. Šli jsme do rizika, ale dnes můžeme říct, že se mistrovství povedlo a všem se líbilo,“ pochvaluje si.
Hosínské letiště přivítalo pětatřicet soutěžících z jedenácti zemí. Českou republiku zastupovala trojice z Leteckého sportovního centra Moravská Třebová. Účastníci absolvovali povinné, volné a tajné sestavy. „Každá sestava obsahuje několik akrobatických prvků,“ upřesňuje Pígl. „Schéma tajné sestavy dostanou piloti dvanáct hodin před startem. Nestihnou nic natrénovat, ke slovu přichází zkušenost.“

Vyrovnané výkony

Celkové prvenství družstva Francie podepřely vyrovnané výkony. „Trochu nás mrzí, že kvůli povětrnostním podmínkám nemohl být kompletně dokončený program posledních dvou dnů,“ krčí rameny budějovický předseda. „V rámci chybějících letů měli naši reálnou šanci Francouze bodově dotáhnout.“ Medaile si rozdělili také jednotlivci. Zlato bral Rus Kaminskij, český pilot Jan Rozlivka sáhl po bronzu. V jednotlivých programech uspěli Přemysl Vávra a Miroslav Červenka, kteří našli jediného přemožitele v tajné sestavě, Jan Rozlivka byl třetí v tajném i povinném letu.
K čestným hostům patřil herec Luděk Munzar, jenž si neodepřel vyhlídkový let z Hosína na Lipno. „Nechal jsem ho řídit,“ poznamenal druhý pilot Pavel Pígl. Závěrečná exhibice nejlepších kluzáků se kvůli počasí nekonala.