Češi vyvíjejí bitcoinovou peněženku, slibují odstranit potíže s hackery

Bitcoin Trezor

Bitcoin Trezor Zdroj: Stepan Bruner, E15

Český vynález může přinést revoluci do zabezpečení bitcoinových účtů. Zařízení, které by mělo vyřešit starosti uživatelů virtuálního platidla s hrozbou hackerských útoků, na trh dorazí už v lednu. Vývojáři slibují cenu okolo sta dolarů.

Stejně jako si u běžného bankovního účtu musí jeho majitel hlídat hlavně platební kartu a svůj pin, nejznazší a prakticky také jediná cesta k bitcoinovému účtu vede přes přístupový klíč, bez nějž nelze provádět žádné platby, vysvětluje Marek Palatinus, spolutvůrce Bitcoin Trezoru.

Kód, na kterém stojí celá měna, se totiž zatím nepodařilo nikomu prolomit a Palatinus věří, že tak i zůstane. „Nejlepší z nejlepších hackerů se o to pokoušejí každý den, protože jde o miliardy dolarů, a zatím se to nepodařilo, takže ta pravděpodobnost je hodně malá,“ vysvětlil pro E15.cz.

Na hackery platí fyzický stisk

Krádež přístupového klíče z počítače běžného uživatele se základním zabezpečením je ale naopak poměrně snadná. Palatinus proto s Pavolem Rusnákem založili Satoshi Labs a začali pracovat na řešení, které by mělo být pro hackery nepřekonatelné.

Výsledkem je Bitcoin Trezor, krabička o velikosti USB disku, na kterou si majitelé bitcoinových účtů nahrají přístupový klíč. Při zadávání platby zařízení propojí s počítačem a jakoukoli platbu musí potvrdit stiskem tlačítka na přístroji. Celé zařízení ovládá jen jeden program, proto ho podle Palatina nelze zavirovat.

S penězi pomohl crowdfunding

Finance na vývoj získali autoři Bitcoin Trezoru pomocí takzvaného crowdfundingu. Lidé z celého světa si ještě během vývoje přístroje objednali stovky kusů a tím poskytli finance na jeho dokončení. V neděli proto autoři projektu uzavřeli možnost předobjednávek svého zařízení. Dalším důvodem k zastavení předobjednávek je prudký růst ceny bitcoinu v posledních týdnech, kvůli kterému čerství podporovatelé za svojí bitcoinovou peněženku zaplatili výrazně více než dříve příchozí zájemci.

Výroba obalu Bitcoin Trezoru probíhá na Slovensku, kompletaci přístroje zajišťuje český dodavatel. Cena zatím nebyla stanovená, bude ale odpovídat přibližně stu dolarů (2000 korun). Přístroj se sice bude prodávat za bitcoiny, protože ale hodnota virtuální měny v posledním roce silně kolísá, bude cena navázaná na dolar či euro. Palatinus předpokládá, že poptávka bude „minimálně o řád“ vyšší, než během předprodeje.

Kurz bitcoinu k dolaru za poslední rok na burze Mt.Gox:Kurz bitcoinu k dolaru za poslední rokKurz bitcoinu k dolaru za poslední rok | CC BY-SA 3.0: Bitcoin Charts

Petr Baudiš: Bez lidí, co se vrtají ve věcech, by se zastavil vývoj