České Budějovice: tělo trpící zácpou s kamenem uprostřed srdce

Město je živý organismus. Pulzuje, dýchá, umí ztichnout i zařvat. Má svou tvář, povahu, potíže. Sedmička přiřadila jihočeské metropoli tělo člověka.

Čím starší, tím atraktivnější. To je výhoda města oproti člověku. A Budějovice založené roku 1265 mají pár míst, která okouzlí turisty a na něž nedají místní dopustit.
Být člověkem, staly by se zřejmě interesantním prošedivělým chlapíkem, který mírně vrávoravým krokem vychází z Masných krámů a trochu se zastydí, když vidí vyčítavě vztyčený prst Černé věže. Protože ví, že má dost nemocí i důvodů se polepšit. Hlavně se potřebuje zbavit potíží se zažíváním, protože ze všech neduhů ho nejvíc trápí zácpa. Mívá také kopřivku, a to hlavně z černých skládek. Dopravní stavby i nedávné změny v hromadné dopravě prověřily, že má pevné nervy. A když se chce potěšit, zahledí se do vesmíru na svou pihu krásy.

Obličej

Čtvercové náměstí s podloubím, kašnou uprostřed a Černou věží po boku činí město nezaměnitelným. „Centrum vypadá po staletí pořád téměř stejně, hlavní dominanty se nezměnily. Možná je to i důvod, proč jsou obyvatelé tak konzervativní,“ přemítá primátor Juraj Thoma. Z památek je nejcennější klášterní areál na Piaristickém náměstí, kde právě vrcholí oprava křížové chodby. „Když vše půjde podle plánu, práce v interiéru skončí na konci letošního roku a během dvou následujících let by měly být opravené i fasády rajské zahrady,“ říká šéf jihočeských památkářů Petr Pavelec.

Oči

Své tělo si město hlídá, jeho očima je sedmadvacet kamer. Systém stál sedmnáct milionů korun, funguje od roku 2007 a rozšíření není v plánu. Roční provoz vyjde na 350 tisíc korun. „Ne vždy se podaří včas zareagovat, nebo se kamera v automatickém módu bohužel zrovna dívá jinam,“ připouští ředitel městské policie Vilém Vávra. Toto štěstí měli i vandalové, kteří na náměstí v létě 2009 poničili sochy a z klece ukradli plastiku miminka. Ani v kauze Tajemník Řeřábek a stěrače záběry kamery jasno neudělaly. Přesto mají podle Vávry smysl. Osvědčují se jako prevence, ale připsaly si i řadu úlovků. Třeba prodávání drog na lavičkách na Lannově třídě a před poštou na Senovážném náměstí či cyklistu s 2,4 promile ležícího v noci uprostřed křižovatky u výstaviště.

Ústa

O novinkách město dává na vědomí ústy tiskové mluvčí Jitky Welzlové, vydává noviny, pořádá veřejná projednávání k aktuálním tématům, je na Facebooku. Stránky www.c-budejovice.cz pochválil také specialista Adam Zbiejczuk z Brna, který pro Sedmičku letos hodnotil weby institucí. Ocenil aktuální obsah a možnosti, jak se lidé mohou zapojit do správy, jako jsou videopřenosy z jednání zastupitelstva, velmi podrobné podklady nebo zveřejňování smluv a dodavatelů města. „V tomto směru patří web k nejlepším v Česku,“ shrnuje. Vylepšil by ale přehlednost a systém vyhledávání.

Mozek

Málokteré město má tak vysokou koncentraci vysokoškoláků jako Budějovice. Na Jihočeské univerzitě jich studuje přes třináct tisíc a ve městě jsou ještě další dvě vysoké školy: VŠERS a VŠTE. Univerzita se stále intenzivněji zaměřuje na vědu a výzkum. Pro další rozvoj přírodovědných a technických oborů nyní chystá výstavbu dvou nových budov v kampusu univerzity. Má od března nové vedení a také nové děkany na ekonomické, filozofické, zdravotně sociální a přírodovědecké fakultě.

Srdce

Náměstí vévodí radnice, kolem to tepe obchody, bankami, úřady a restauracemi. Není asi jiné město na světě, kde mohou lidé využít originální výmluvu, že překročili bludný kámen, a proto jim cesta z hospody trvala tak dlouho. Se srdcem souvisí duše, již lze hledat na biskupství. Je ústředím celé českobudějovické diecéze, která s 361 farnostmi sahá až do západních Čech a na Vysočinu. V srdci města leží i katedrála. Právě začala její velká rekonstrukce, takže se centrem duchovního života stal klášterní kostel se zcela novým oltářem.

Plíce

Centrum lemují parky a nejvýznamnější oázou je Stromovka. Za údržbu zeleně platí město přes osm milionů korun za rok, z toho jen téměř sedmdesátihektarová Stromovka stojí asi pět milionů. „Je to unikátní plocha i v měřítku jiných českých měst. Jen mě mrzí, že není večer dobře osvětlená a je v ní málo odpadkových košů,“ říká ředitelka Jihočeské centrály cestovního ruchu Pavla Konopová, která bydlí poblíž.
Významnější rozšíření zelených ploch radnice nechystá. Loni byla větší akcí oprava parku na Palackého náměstí za téměř osm milionů, nevyřešenou otázkou zůstává Mariánské náměstí, kde by mnozí rádi viděli další park. Toto náměstí by se hodilo i do kapitoly o chrupu, protože kdyby se město usmálo, zrovna v tomto místě by zubaři našli hodně kazů a velkých děr.

Tepny

V žilách koluje krev, což je v Budějovicích ležících na soutoku spíš voda – ale problém hlavních tepen je jasný. Jsou plné aut a výfukových plynů. Občas proto městu hrozí infarkt, takřka neustále trpí zácpou a nadýmáním. Hledání místa, kde zaparkovat, zvyšuje riziko kolapsu. Lékem na zlepšení krevního oběhu jsou dopravní stavby, těmi aktuálně největšími jsou železniční koridor, zanádražní komunikace za 1,4 miliardy korun a rekonstrukce Rošického ulice. Ekologickou variantou dopravy, která je navíc tichá a zdraví prospěšná, jsou pro rovinaté město kolaři. Mohou využít devíti značených cyklistických tras, pořád jim ale stojí v cestě dost zbytečných bariér, třeba nevyřešená situace na frekventovaném Dlouhém mostě. „Vadí mi jednosměrné ulice, do nichž v cizině cyklisté mohou vjíždět, kolař v nich přece protijedoucím autům snadno uhne. U nás je to zakázané, což mi připadá zbytečně přísné,“ uvádí jeden z příkladů cyklista Miroslav Duschek.

Prsty

Německý Pasov a Suhl, rakouský Linec, francouzský Lorient, slovenská Nitra. To jsou evropská města, k nimž Budějovice natahují své dlouhé prsty. Kdysi byl mezi partnerskými městy i Gomel. Družbu s tímto tehdy sovětským městem ale radnice už po roce 1990 neobnovila. Zrovna minulý týden byla v Linci šestnáctá Slavnost tří měst Linec/Pasov/České Budějovice. V září zřejmě bude zase po delší době slyšet o Suhlu, který je proslulý výrobou pušek i hudebních nástrojů, citer. Na citerové sympozium pozval žáky zdejších hudebních škol a konzervatoře.

Kůže

Červené pupínky naskakují městu z černých skládek, nejčastěji na velkých sídlištích a v opuštěných zákoutích, jako jsou garáže v ulicích Nádražní, Suchomelská, Papírenská, J. Plachty, U Lávky a Okružní. Loni za likvidaci zaplatilo 1,4 milionu a letos má v rozpočtu 1,8 milionu korun. „To jsou obrovské sumy peněz, které se bohužel rok od roku zvyšují,“ komentuje náměstek primátora Kamil Calta. Proto radnice se strážníky chystá více kontrol. Optimistickou tečkou na těle města je piha krásy, byť kvůli ní musí lidé zvednout bradu, protože je na obloze. Když hvězdáři z Kleti objevili v červenci 1999 jubilejní čtyřstou planetku, pojmenovali ji České Budějovice.