České Radiokomunikace začaly opravovat plášť vysílače na Ještědu

České Radiokomunikace začaly opravovat plášť horského hotelu a vysílače na Ještědu. V místech, kde jsou skryty vysílací antény, byl už plášť silně poškozený, proto bylo nutné ho vyměnit. Rekonstrukce je závislá na počasí, nesmí pršet, zapotřebí je nízká vlhkost vzduchu a malá rychlost větru. Pokud bude vhodné počasí, měly by práce skončit ještě v červenci, řekla Markéta Šveňková z Českých Radikomunikací, které unikátní stavbu od roku 2000 vlastní.

V místě, kde jsou antény, je nosná konstrukce tvořena sklolaminátovými pruty, vlastní plášť je poskládán ze sendvičových panelů s ochrannou povrchovou vrstvou, kterou tvoří fólie. Právě tato vrstva je ale silně poškozena, a tak se musí vyměnit. „Vyměňují se i krycí lišty svislých spár panelů a fóliových pásů, a to jak vnitřní, tak vnější,“ dodala Šveňková. Je podle ní třeba vyměnit zhruba 620 metrů čtverečních fólie, 1700 metrů ochranných lišt a také na 3000 plastových svorníků. „Veškeré práce se provádějí lezeckým způsobem,“ dodala.

Horský hotel Ještěd je českou stavbou století. Hyperboloid vysoký 94 metrů unikátním způsobem slučuje funkci vysílače, hotelu a restaurace. Základní kámen stavby byl slavnostně položen před 45 lety - v červenci 1966. Jeho autor Karel Hubáček získal za projekt v roce 1969 Perretovu cenu udělovanou Mezinárodní unií architektů. Odborníky i laiky dodnes upoutává způsob, jakým budova dotváří siluetu 1012 metrů vysoké hory. Kraj usiluje o zápis stavby na seznam památek UNESCO. Radiokomunikace objekt koupily za 85 milionů korun a další miliony do něj v posledních letech musely investovat. Opravou pláště v místě uložení antén podle Šveňkové opravy na Ještědu neskončí. „Připravuje se rekonstrukce přístupových ramp, betonových zábradlí a fasádních prvků, které jsou poškozeny vlivem povětrnostních podmínek nebo nevhodně provedenými izolacemi proti vodě,“ doplnila mluvčí ČRa. Na tuto akci je už vypracován odborný posudek a bude následovat výběr projektanta. Opravy zřejmě omezí přístup do objektu a na vyhlídku na Ještědu. „Pokud bude projektová dokumentace schválena, předpokládáme vlastní zahájení oprav v příštím roce,“ dodala Šveňková.

Radiokomunikace zatím dělají jen dílčí opravy, objekt, který veřejnosti slouží už 38 let a od roku 2006 je národní kulturní památkou, ale podle architektů a památkářů potřebuje kompletní rekonstrukci. Vyplývá to ze studie, kterou si nechal zpracovat Liberecký kraj. „Inženýrské sítě jsou poplatné době svého vzniku a obnovu potřebuje i laminátový plášť budovy. Životnost materiálu byla původně počítána na 20 let, za sebou má ale dobu téměř dvakrát tak dlouhou,“ řekla náměstkyně libereckého hejtmana pro kulturu Lidie Vajnerová.

„Hodně bude záležet na materiálu, který bude použit na nový plášť,“ vysvětlila Vajnerová.