Českému internetu vládne DSL, přibývá ale Wi-Fi i optiky

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Počet uživatelů vysokorychlostního internetu v tuzemsku se loni zvýšil zhruba o sedm procent na více než 3,3 milionu připojených. Největší podíl mělo DSL, i když ztrácelo zejména na úkor připojení přes optické sítě a Wi-Fi. Vyplývá to ze statistik ČTÚ.

Přípojky přes telefonní linky na bázi technologií DSL měly na konci roku na celkovém trhu celkový podíl kolem 29 procent. Následuje bezdrátové připojení Wi-Fi se zhruba 27 procenty a připojení 3G, respektive CDMA v mobilních sítích s pětinovým podílem. Kabelové připojení má zhruba 16 procent a přípojky po optických kabelech přes osm procent trhu.

Ceny připojení přitom již neklesaly tak výrazným tempem jako v roce 2011 a docházelo spíše k růstu poskytovaných rychlostí připojení. Největší poskytovatel vysokorychlostního internetu Telefónica loni zvýšil maximální rychlost DSL z 25 na 40 Mbit/s. Cena zůstala na zhruba 850 korun měsíčně, i když při ročním úvazku firma nabízí zvýhodnění o asi 250 korun. Konkurenční UPC nabízí za podobnou cenu připojení o rychlosti až 120 Mbit/s.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) očekává, že v příštích letech dál poroste podíl optických sítí. Ty v současnosti poskytují především lokální operátoři, zatímco Telefónica tuto technologii zavádí jen velmi okrajově. ČTÚ očekává růst také na mobilním trhu. A to zejména v souvislosti s chystaným prodejem kmitočtů pro rychlé sítě nové generace LTE v aukci, která však při prvním pokusu skončila nezdarem kvůli špatně nastaveným podmínkám.

Svůj tržní podíl si zřejmě udrží i bezdrátová technologie Wi-Fi, jejíž postavení v tuzemsku nemá jinde v Evropě obdoby. Naopak nižší přírůstky a pokles podílu lze očekávat u DSL a kabelového internetu.

Nadia Babaali: Rychlý internet už není luxus, ale důležitá konkurenční výhoda