OBRAZEM: Česko je zemí rozhleden. Teď je ten správný čas na jejich zdolávání

Vyhlídka Špička nad Tanvaldem se společně s brzy dokončenými vyhlídkami v Rokytnici nad Jizerou stane součástí cyklu pěti rozhleden a vyhlídek, které jsme za posledních deset let realizovali, uvádí autoři Mjölk Architekti.

Vyhlídka Špička nad Tanvaldem se společně s brzy dokončenými vyhlídkami v Rokytnici nad Jizerou stane součástí cyklu pěti rozhleden a vyhlídek, které jsme za posledních deset let realizovali, uvádí autoři Mjölk Architekti. Zdroj: Mjölk Architekti

Vyhlídka Růženka nad obcí Růžová na Děčínsku v Českém Švýcarsku byla zpřístupněna loni v dubnu.
Na stěnách rozhledny jsou jména těch, kteří finančně přispěli na výstavbu.
Povrch betonové rozhledny pokrývá síť. Do té se postupně uchytí rostliny.
Uvnitř rozhledny jsou znázorněné okolní kopce a zajímavosti, které lze pozorovat.
Rozhledna Doubravka na Praze 14 je světovým unikátem. Ztělesňuje symbiózu moderny s přírodou.
35
Fotogalerie

Rozhledny patří mezi nejatraktivnější turistické cíle v České republice. V celosvětovém měřítku se Česko může řadit mezi rozhlednové velmoci. Aktuálně je u nás téměř 500 rozhleden a vyhlídkových věží. V danou dobu, která je ovlivněná uzavíráním jiných památek a dalších turistických cílů, jsou právě rozhledny vhodným místem k návštěvě. Mnohé jsou otevřeny i nyní. Zaujmou třeba tvarem. Rozhledna jako zrcadlo, rozhledna jako vodojem nebo rozhledna jako ruské kolo. Podívejte se na některé z nich. 

Opravdovou renesanci zažily rozhledny po roce 1989, kdy došlo k opravě a následnému zpřístupnění mnoha chátrajících staveb a ve velkém měřítku také k výstavbě zcela nových věží. Zatímco na přelomu tisíciletí se často stavěly typizované železné konstrukce sloužící pro telekomunikační účely, které byly opatřené vyhlídkovou plošinou, v posledních několika letech jsou trendem vizuálně nápaditější vyhlídkové stavby.

Mezi nejoriginálnější rozhledny z poslední doby patří například vyhlídka Růženka nad obcí Růžová na Děčínsku v Českém Švýcarsku, která byla zprovozněna před dvěma lety. Z nejnovějších je pak velmi originální takzvané Zrcadlo nad Tanvaldem.

Podívejte se na ty nejzajímavější rozhledny: