Cesta do Opavy? V koloně

Vyrazit nyní autem do Opavy je pro silné nátury. Řidiče zbrzdí kolona, nebo musí město objíždět.

Pravidelný obrázek posledních týdnů. Kolona desítek aut táhnoucí se od křižovatky ve Velkých Hošticích až k semaforu před opavským Kauflandem. Stavbaři tam napojují spojku ke Globusu a auta projíždějí jen v jednom pruhu. Jak otestovali redaktoři Sedmičky, v pondělní odpolední špičce čekají řidiči až dvacet minut. „Mám to vyzkoušené. Ve špičce je to na dlouho. Tak raději jezdím objížďkou přes Pusté Jakartice, i když tam pustili náklaďáky,“ řekla Věra Gratzová, která tímto úsekem denně projíždí do práce. Řidiče zlobí i další omezení. Týden po vyznačení objížďky silničáři vyfrézovali další kus silnice. „Je neuvěřitelné, co se tady děje. Jedna ruka neví, co dělá druhá. Je to Kocourkov,“ zuřil Karel Kopperberg z Pustých Jakartic. Vše by podle Rudolfa Kleina z opavského odboru dopravy mělo vyřešit otevření úseku silnice směrem od Hrabyně, kde stavbaři v Komárově od července opravují mosty. „Od 1. října silnici otevřeme pro veškerý provoz,“ řekl Klein.
Řidiči, kteří se chtějí vyhnout zácpám u Kauflandu a zvolí raději pro cestu do Opavy objížďku přes Raduň, si také nepomohou. Jak otestovali redaktoři Sedmičky, od výjezdu z hlavní silnice v Komárově až za kruhový objezd u Globusu cesta trvá i za velmi slabého provozu dvacet minut.
Otevření průjezdu Komárovem se už nemůže dočkat soukromý dopravce Josef Janta. „Objížďka přes Pusté Jakartice nás zdržuje a ještě si ničíme auta, když přejíždíme vyfrézovaný hrb. Chválabohu, že to v říjnu otevřou. I když je to delší trasa, pořád ji projedeme rychleji,“ řekl Janta. Řidiči, kteří přijedou do Opavy po silnici od Hlučína, budou před semafory postávat až do 18. prosince. Stavba spojovací silnice ke Globusu ještě totiž není tak daleko, aby po ní mohla auta projíždět.

Provoz jen v jednom pruhu

„Stavba není hotová, takže na ni nemůžeme pustit tak hustý provoz. Až položíme asfalt na úseku, který stavíme, pojedou auta v jednom směru přes stavbu. Pak začneme budovat napojení na stávající silnici a zastavíme provoz tam. Až do 18. prosince bude provoz jen v jednom pruhu,“ vysvětloval stavbyvedoucí Pavel Beránek ze společnosti Skanska. Rudolf Klein doufá, že otevřením Komárova se situace na silnici z Hlučína zlepší. „Pokud aut ubude, zrušíme objížďku přes Pusté Jakartice a pustíme kolem Kauflandu i nákladní auta,“ zakončil Klein.