Chceš vyšší dávku? Pracuj!

Kdo chce vyšší dávky, musí pracovat pro město. Pokud ale úřady veřejnou službu zavedou.

Nezaměstnaní, kteří dostávají příspěvek na živobytí, se musí zapojit do veřejných prací. Pokud pracovat nebudou, přijdou o peníze. Ne všechna města ale tuto možnost nabízejí.
„Rozjeli jsme to hned prvního června,“ říká Radka Senftová z kanceláře primátora města Teplice. Tady mají připravenou práci až pro dvě stovky lidí, kteří se budou střídat ve čtyřtýdenních cyklech. Každý týden padesát. „První týden jich přišlo jen šestačtyřicet,“ říká Senftová. „Čistili břehy u obou rybníků v Zámecké zahradě, uklízeli chodníky a v Angeru skatepark. Nestane se, aby neměli co dělat. Práci máme už teď připravenou na měsíc dopředu,“ říká Senftová. Veřejná služba, kterou zavádí novela zákona o pomoci v hmotné nouzi, se nejpozději od 1. července dotkne každého, kdo tuto dávku pobírá déle než půl roku. Když v měsíci odpracuje dvacet hodin veřejných nebo dobrovolných prací, dostane svoji obvyklou dávku. Kdo však odpracuje třicet a více hodin, může dostat o tisícovku víc. A pokud nebude dělat nic, dostane jen existenční minimum, tedy 2020 korun měsíčně. Za odvedenou práci už další peníze nejsou.
V Duchcově první parta už také nastoupila do práce. Dvacítka lidí vyfasovala pracovní oděvy a nářadí, prošla školením o bezpečnosti práce. Uklízeli kolem školek a škol. Na vyšší dávku musí vydržet v práci šest hodin denně po celý týden. Tajemnice radnice Renata Kounovská počítá s vyšším zájmem o práci, až lidé zjistí, že se jim dávky snižují.
Lidé zatím zvažují, zda se bez peněz obejdou. „Nechce se mi lítat s koštětem po městě, každý mě tu zná, ale když přijdu o tisícovku, je to hodně,“ poznamenala žena, která si nepřála uvést své jméno, neboť se zatím za veřejnou práci stydí.
Také v Ústí nad Labem už organizují první pracovní party, a to v městské části Střekov od 1. července. „Určíme přesně, co se musí udělat. A to beze zbytku. Kdo do práce nepřijde, peníze nedostane, a neomlouvá ani neschopenka. Kdo ztratí pracovní pomůcky, nedostane taky nic,“ říká starosta obvodu Vlastimil Žáček.

Veřejná služba

Pomoc obci v záležitostech, které jsou v jejím zájmu, zejména při zlepšování životního prostředí, udržování čistoty ulic a jiných veřejných prostranství, pomoc v oblasti kulturního rozvoje a sociální péče.

Dělají ji zdarma lidé v hmotné nouzi na základě písemné smlouvy uzavřené s obcí.