Chudobová: Amerika není pro mě

Volejbalistka Tereza Chudobová strávila půlrok v Americe. Nyní se chce dostat do extraligového kádru Frýdku-Místku.

Dvacetiletá volejbalistka Tereza Chudobová studovala půl roku v americkém Texasu. Za oceánem se jí ale příliš nelíbilo. Proto se vrátila zpátky a nyní trénuje se ženami Sokola Frýdek-Místek. Věří, že si časem zahraje i extraligu.
„O cestě do Ameriky jsem nikdy nesnila. Ale chtěla jsem si vyzkoušet studium v zahraničí. Stačilo půl roku, abych si všechno odzkoušela a poznala, že to není pro mě. Vůbec se mi tam nelíbilo,“ vysvětluje Chudobová.
V Texasu si vyzkoušela i univerzitní volejbalovou soutěž. „Neexistuje tam liga jako u nás. Volejbal se hraje jen při studiu. Když hráčka dostuduje, skončí s volejbalem nebo jde hrát do Evropy,“ přibližuje talentovaná smečařka.
Americký volejbal se od evropského hodně odlišuje. Má i jiná pravidla. „Střídají, kolikrát chtějí. Mají tam i post defenzivní specialista. Něco takového v Evropě neexistuje. Bez problémů jsem si na tamní volejbal zvykla, ale nelíbil se mi,“ tvrdí Chudobová.
Česká volejbalistka byla společně s jednou bulharskou kamarádkou jedinou cizinkou ve školním výběru. „Američanky nás braly spíše jako atrakci. Všude nás braly s sebou hlavně, aby mohly říct, že jsme z Evropy. Dokonce si myslely, že všichni Evropané mluví stejným jazykem,“ kroutí hlavou volejbalistka. Chudobová se mezi Američankami necítila zrovna nejlépe.
„Ze začátku to vypadalo, že mě mezi sebe v pohodě vezmou. Měla jsem ale pocit, že se přetvařují. Pořád se usmívají, ale myslí si o vás své. Mají úplně jinou mentalitu,“ říká Chudobová.
Během půl roku stráveného za oceánem se mladá smečařka volejbalově zhoršila.
„Každý trénink byl stejný. Navíc jsem měla měsíc natažené břišní svaly, takže jsem nějakou dobu nehrála vůbec,“ upřesňuje Chudobová.
Dvacetiletá volejbalistka nyní trénuje se ženami Frýdku-Místku a čeká na extraligovou šanci. „Jsem ráda, že jsem se vrátila zpátky. Moc se mi tu líbí. Zdejší holky mi v Americe moc chyběly,“ svěřuje se hráčka.
Kromě volejbalu se Chudobová připravuje na studium na vysoké škole. „Ještě přesně nevím, kam se budu hlásit. Uvažuju o češtině. V létě bych se ráda podívala za bulharskou kamarádkou, která se v květnu vrátí domů. Udržuju s ní kontakt alespoň přes Facebook,“ říká Chudobová, která si chce oprášit i znalosti francouzštiny.