Cigareta o dvanácté? V centru Klatov kuřáka většinou vyhodí

Po dobrém obědě dobrý tabák. Známé pravidlo kuřáků přestává ctít stále více restaurací.

íme si ještě zapálit,“ krátí si chvíli čekání parta mladých lidí. Oblak dýmu plní malou restauraci a za chvíli už je tady číšník. Ovšem bez pizzy. Partu přesazuje do kuřáckého oddělení. K novému stolu si odnáší objednané pití i batohy, cigaretu přitom svírají mezi rty. Cestou ještě stačí počastovat poznámkou rodinku, která na ně kouká jako na vyvrhele, co jim zamořili oběd. Rivalita kuřáků a nekuřáků začíná pomalu nabírat na obrátkách, novela protikuřáckého zákona však neřeší vůbec nic.

Oboustranná tolerance

Původní plán udělat ze všech restaurací nekuřácké prostory ztroskotal, sněmovna nakonec rozhodla, že hospodští musí provozovny označit, zda jde o kuřácké či nekuřácké restaurace nebo je prostor vyhrazen pro oba „znepřátelené“ tábory.

„Udělat ze všech restaurací nekuřácké je podle mě hloupost. Jsem ochoten ustoupit nekuřákům, ale opačně by tato ohleduplnost měla fungovat taky,“ míní Miroslav Sosoi z Klatov, který je zvyklý si po obědě zapálit. „U oběda kouř nesnesu. Proto vyhledávám nekuřácké místnosti,“ tvrdí Marcela Šťastná, kterou jsme potkali v restauraci Van Gogh.

Tam je během obědů zakázáno v jídelně kouřit. Tyto polokuřácké prostory schvalují i odborníci. „Když přijde na jídlo celá rodina, není pro dětský organismus nic horšího než zakouřená místnost.“

Centrum jen pro kuřáky

V samotném centru Klatov není žádná čistě nekuřácká restaurace. Dokonce i v cukrárně na náměstí je kuřácké prostředí. „Když přijdou čtyři maminky s kočárky, požádám hosty, zda by mohli zhasnout cigarety,“ říká majitel ryze kuřácké restaurace Chiquita Miloslav Beneš.

„Jestli nás zákonodárci dotlačí k tomu, že budou muset být všechny hospody nekuřácké, zřejmě vystrčím před dveře stojanový popelník a za chodník budu platit městu nájem,“ dodává. Podle prodejců tabákových výrobků může situaci vyřešit nákup elektronické cigarety. To je zařízení podobné klasické cigaretě, které ze speciální náplně uvolňuje nikotin.

„Tohle zařízení je ale poměrně drahé. Značková elektronická cigareta stojí kolem tří tisíc korun. Kvůli tomu se řada lidí raději pustí do nikotinových žvýkaček nebo náplastí. Ty ovšem nenahrazují klasickou podobu kouření cigarety, což některým lidem chybí,“ vysvětlila Alena Vávrová. Na trhu jsou sice levné varianty elektronických cigaret, ty ale někteří dodavatelé nedoporučují.

„Jde o podřadnou kvalitu nebo o neznačkové zboží, u kterého lidé dlouho nevydrží,“ tvrdí jeden z dodavatelů na svém webu.