Cíl zůstává stejný: záchrana

Fotbalisté Spartaku MAS Sezimovo Ústí splnili předsezonní cíl. Druhá nejvyšší fotbalová liga bude na Táborsku i v příští sezoně.

Pro fotbalisty ze Soukeníku to byla celkem poklidná sezona. V úvodu ligy hráči v modrobílých dresech zaplatili nováčkovskou daň a odvezli si domů pětigólový příděl ze Sokolova. V průběhu podzimní části si však poměrně rychle zvykli na novou soutěž a vše začalo jít správným směrem. Před zimní přestávkou díky sérii dobrých výsledků přišel do šatny klid, do důležitých jarních bojů si Spartak odnesl dvaadvacet bodů. Jarní část se nesla v duchu hesla doma body soupeřům brát a venku rozdávat. Klíčový venkovní zápas ve Znojmě ale Ševci bez problému zvládli, když ve městě okurek vyhráli jednoznačně 4:1. V konečném pohledu na tabulku Ševci obsadili deváté místo. Z toho má radost trenér týmu Luboš Zákostelský. „S devátým místem jsme opravdu velmi spokojení. Kdybychom vyhráli poslední zápas s Kladnem, mohli jsme být i na perfektním osmém místě,“ říká Zákostelský. Pro hráče by bylo reálné i páté místo, rozdíl mezi devátým Spartakem a pátým Třincem jsou pouze čtyři body. Trenéra ale umístění nemrzí. „Když byla matematická jistota záchrany, tak jsme dávali možnost hrát našim mladým odchovancům, aby si mohli soutěž také zkusit,“ vysvětluje Zákostelský.
Podle kouče jsou hlavními důvody úspěchu týmový duch, tvrdá práce v tréninku a dobrá spolupráce s prvoligovými Českými Budějovicemi, které umožnily hostování Martina Jasanského a Pavla Nováka. Spolupráce by se měla opakovat i v příštím ročníku.
„V hledáčku jsou tři až čtyři hráči z Budějovic, kteří by za nás mohli hrát v příští sezoně. Věřím, že odvedou podobně kvalitní práci jako Jasanský s Novákem,“ dodává Zákostelský. Podle kapitána týmu Aleše Kočího jsou klíčem k úspěchu i velká pracovitost celého mančaftu a dobrá parta, která u Lužnice během sezony byla. „Vedení a trenér vytvořili dobrý tým, který se dokázal v důležitých momentech semknout, i když se nedařilo,“ říká Kočí.
Historicky první druholigovou výhru hráči ze Soukeníku zaznamenali v domácím utkání s týmem z Jihlavy. Ten si před sezonou kladl postupové naděje a o postup bojoval téměř do posledního kola. Kočí jako správný kapitán zavelel k přerušení dosavadních nezdarů a i díky jeho trefě Ševci vyhráli 2:0. „Ten zápas byla velká euforie. Hráli jsme za pěkného počasí, přišla nás podpořit spousta diváků a povedlo se nám to i po fotbalové stránce. Vítězstvím jsme pochybovačům ukázali, že na druhou ligu máme,“ vzpomíná Kočí.
Sezona nedávno skončila, ale už teď u Lužnice vymýšlejí plány na příští ročník, který začíná na konci července domácím pohárem. Podle trenéra Zákostelského jedna povedená sezona nic neznamená, důležité je hrát druhou ligu pravidelně. „Chceme vybudovat dobré fotbalové zázemí, určitě se chceme posunout výkonnostně opět výš. V další řadě se budeme postupně snažit, aby se do mužstva zapojilo co možná nejvíc odchovanců klubu a hráčů z regionu,“ uzavírá Zákostelský. Cíl pro novou sezonu zůstane opět stejný: záchrana. Otázkou je, jestli to bude stačit letos namlsanému fanouškovi.