Čína údajně vyrobila laserovou pušku s dostřelem několika stovek metrů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

„Laserová AK-47“ s dosahem 800 metrů. Něco takového by bylo úžasné a současně děsivé – tedy za předpokladu, že by to byla pravda. Minimálně podle South China Morning Post to však pravda je. Právě takovou „hračku“ totiž měli vyvinout odborníci ze společnosti ZKZM Laser.

Inkriminované noviny tvrdí, že laserový paprsek není viditelný pouhým okem, ale navzdory tomu může způsobit „okamžitou karbonizaci“ lidské kůže i tkáně.

Zbraň zvaná ZKZM-500 prý váží zhruba 3 kilogramy, je poháněna dobíjecí lithium-iontovou baterií a může vypálit přibližně 1 000 pulzů trvajících cca 2 sekundy. Jak již bylo řečeno, údajně zvládne zapálit oblečení na člověku ze vzdálenosti až 800 metrů a to i dokonce i přes okno. „Bolest bude překračovat meze snesitelnosti,“ prozradil nejmenovaný zdroj.

Je ovšem otázkou, jak moc lze této zprávě věřit. Samozřejmě, i laser s nízkým výkonem dokáže snadno poškodit naše oči, ale to je možné díky tomu, že jmenované orgány jsou mimořádně citlivé. Pokud jde o zahřívání, to laser umí skvěle – jenže k tomu potřebuje spoustu energie.

V tomto kontextu vypadají informace o hmotnosti 3 kilogramy a lithium-iontové baterii velmi, velmi podezřele. Například Devin Coldewey z Tech Cruns dospěl k tomu, že podobná zbraň by měla být velká a těžká zhruba jako Tesla Powerwall (90 kg).

Navíc když laserový paprsek prochází nějakým médiem (vzduchem, vodou…) jeho intenzita klesá. Tato ztráta přitom vůbec není malá – a to už na mnohem kratších vzdálenostech, než je uváděných 800 metrů. Na druhé straně, 1. dubna už dávno bylo. Že by tedy šlo o vládní propagandu?

Článek vyšel na serveru VTM >>>