Čínská cenzura zablokovala elektronickou poštu Googlu

webové stránky organizace GreatFire.org

webové stránky organizace GreatFire.org Zdroj: reprofoto webu GreatFire.org

V Číně byly koncem minulého týdne zablokovány služby elektronické pošty Gmail americké společnosti Google. Na svědomí to má zřejmě systém čínské internetové cenzury označovaný v parafrázi na anglický název Velké čínské zdi jako Great Firewall of China.

Služby Googlu jsou v Číně systematicky narušovány od konce května, to znamená od doby krátce před 25. výročím potlačení prodemokratických protestů na pekingském náměstí Tchien-an-men.

V pátek byl připojení zcela zbaven velký počet čínských adres Gmailu a služba je podle uživatelů nedostupná i dnes, uvedla organizace GreatFire.org, která monitoruje zásahy čínských cenzorů.

Google se v roce 2010 rozhodl odejít z kontinentální Číny s tím, že se nehodlá dál podřizovat čínské cenzuře a snášet časté hackerské útoky. Uživatelé z pevninské Číny ale mohli vyhledávací a další služby Googlu používat přes jeho portál v Hongkongu.

Oslabení Googlu

„Domnívám se, že vláda se snaží ještě víc omezit přítomnost Googlu v Číně a dokonce oslabit jeho podíl na zahraničních trzích,“ řekl Reuters jeden z anonymních členů GreatFire.org. „Představte si, že zahraniční uživatelé Gmailu se nebudou moci spojit s čínskými klienty. Mnoho lidí venku by tak muselo od Gmailu odejít,“ dodal.

Google v pátek zaznamenal prudký pokles provozu na čínských účtech Gmailu. „Kontrolovali jsme to a na naší straně jsme žádnou závadu nezjistili,“ sdělil singapurský mluvčí Googlu.