Co dělají velbloudi, když ...

Obrázky zvířátek, malované výhradně pastelkami, rozdává v chomutovském zooparku Radost malířka Ida Novotná.

Byli jste už v zooparku, když bylo zavřeno? Věděli jste, že i zvířata mají volno? Víte, co asi dělají velbloudi, když je nikdo nevidí? Na tyto a podobné otázky odpovídají barevné obrázky malířky Idy Novotné, které do konce června vystavuje v chomutovském zooparku. Její tvorba jakoby dává nahlédnout i tam, kam se běžní návštěvníci jen tak nedostanou. Do světa zvířecí fantazie.

Dětská fantazie

Ida Novotná pochází z Chomutova, ale v současnosti žije v polském Krakowě. V devatenácti letech odešla do Prahy. Pak následovalo Brno, opět Praha, poté Londýn, delší pobyt v Lausanne a teď polský Krakow.
„Má cesta učení vedla výtvarnými kurzy, konzultacemi a samostudiem,“ vzpomíná. V Praze měla krásnou možnost vést výtvarný kurz pro děti v Paláci YMCA, podobnou příležitost dostala v Krakowě. „Kresba mě celý život přitahuje nejvíce. Je jedním z mých vyjadřovacích prostředků,“ dodává Ida. Po určité pauze, plné životních změn a vývoje, a po příchodu svých dvou dětí, opět našla elán a odvahu začít znovu tvořit. „Otevřeli se mi dveře do nového světa. Díky dětem jsem se opět naučila naslouchat hlasu intuice a vnímat svět fantazie. To spolu s určitým duchovním posunem mi pomohlo a pomáhá vyjádřit se nejlépe právě skrze pastelky,“ říká.
Novotná maluje pro vlastní potěšení a dělá jí radost, když se její obrazy líbí i dalším lidem. „Naplňuje mě radostí, když mé obrazy někoho osloví či přinesou někomu něco nového, něco svěžího,“ dodává malířka.
Podle ní první myšlenka nebo představa bývá často ta pravá. „Čas před prací a během práce na obraze je pro mě chvíle uklidnění, vnitřní čistoty a určitého soustředění se na konkrétního člověka či myšlenku. Odpověď, nápad pak přicházejí přirozeně, tiše a lehce jako nádech, a stejně přirozeně a lehce jako výdech se dostávají na papír,“ popisuje vznik díla Novotná. Díky dlouhodobému pobytu v zahraničí lze její tvorbu najít v různých končinách světa. Ve Švýcarsku, Brazílii, Chorvatsku, Slovinsku, Francii, Německu, Švédsku, samozřejmě v Polsku a Česku.