CzechInvest zahájí propagační kampaň zaměřenou na průmyslové zóny

Agentura CzechInvest zahájí v dubnu propagační kampaň zaměřenou na strategické průmyslové zóny, které hodlá pomocí odborné konference, inzerce a publikace dostat do zorného pole zahraničních i tuzemských investorů. Součástí kampaně je také nové logo tuzemských průmyslových zón. Rozpočet celého projektu je šest milionů korun.

„Kampaň se zaměří na strategické průmyslové zóny Žatec Triangle a Most Joseph v Ústeckém kraji, Ostrava - Mošnov v Moravskoslezském kraji, Holešov ve Zlínském kraji a Kolín - Ovčáry v kraji Středočeském,“ sdělila mluvčí CzechInvestu Štěpánka Filipová. Inzeráty a PR články o průmyslových zónách budou do podzimu vycházet v odborných časopisech, jako je například Euro, Ekonom, All for Power, Konstrukce či Svět průmyslu. Součástí kampaně budou také reklamní bannery na internetu, publikace s informacemi o strategických průmyslových zónách, informační spoty a mezinárodní odborná konference zaměřená na průmyslové zóny, která je v Praze naplánována na 26. dubna.

„Na akci odborníci z průmyslových zón a ze státní i soukromé sféry seznámí účastníky s aktuální situací v jednotlivých tuzemských strategických zónách, s možnou podporou daných oblastí z fondů EU, s chystanou novelou zákona o investičních pobídkách a možností odprodeje pozemků za nižší cenu či se strategií brownfieldů a jejich využitím do budoucna,“ podotkla Filipová. Města pokročila v zaplňování průmyslových zón, do kterých bylo v uplynulých letech s finanční pomocí státu investováno několik miliard korun. Obsazenost průmyslových zón se zpravidla zvýšila a zatímco některá města mají nyní problém nabídnout investorům dostatek nových volných ploch, v jiných regionech samosprávy stále řeší problém, jak do poloprázdných zón přilákat investory, jejichž aktivitu snížila světová hospodářská krize. „Obsazenost podpořených průmyslových zón byla v roce 2009 téměř 70 procent,“ podotkla Filipová. Loňské údaje CzechInvest zatím nemá k dispozici. Propagační kampaň agentury CzechInvest má pomoci získat do průmyslových zón další investory. Například příprava průmyslové zóny Ostrava-Mošnov začala v roce 2000, tehdy se jednalo o plochu 30 hektarů, a postupně její rozloha vzrostla na přibližně 200 hektarů. Loni na jaře bylo 85 hektarů zaplněno, dalších 80 hektarů zůstávalo volných. Zbývajících 35 hektarů zabírají inženýrské sítě, ochranný val a zeleň. V mošnovské zóně loni působilo pět společností. Státní podporu získalo od roku 1998 celkem 108 průmyslových zón, na jejichž výstavbu stát přispěl 10,88 miliardy korun. Podle agentury CzechInvest investoři v tuzemských průmyslových zónách do konce roku 2008 investovali 210 miliard korun. V průmyslových zónách zakotvilo 606 společností, které zaměstnaly 103 054 lidí. Příprava průmyslových zón je součástí investičních pobídek, které jsou v Česku poskytovány od roku 1998.