Dan Bárta: mezi hudbou a vážkami

Zpěvák a textař Dan Bárta minulou sobotu vystoupil ve Frýdku-Místku. A přiznal, že na severní Moravu a do Slezska jezdí rád. Kvůli hudbě i vážkám.

Hudební fanoušci si v sobotu v klubu Stoun poslechli skladby originálního a skvělého zpěváka Daniela Bárty. ten zahrál písničky z nedávno pokřtěného alba Theyories. Dan Bárta a Robert Balzar Trio na ně zařadili své úpravy skladeb světově proslulých zpěváků a kapel, kteří Bártu nejvíce ovlivnili. V rozhovoru pro Sedmičku se zpěvák vyznal ze svého vztahu k Moravskoslezskému kraji a neopomenul ani svou největší zálibu, vážky.

Jezdíte na severní Moravu často? Častěji než do ostatních moravských krajů. Je to naše oblíbená destinace. Máme tady kde hrát a lidé na naše koncerty stále chodí, což je dobře. Navíc můj kolega a spolupracovník Aleš Dolný, se kterým jsem vydal knihu o vážkách, pracuje na Ostravské univerzitě.

Jak se tady cítíte? Máte na severní Moravě hodně přátel? Po dvaceti letech koncertování mám přátele téměř v každém větším městě. Ostravsko jsem si ale oblíbil i proto, že mi připomíná krajinu mého dětství. Pocházím ze Sokolova, kde se také těží uhlí. Atmosféra hornické krajiny mi přirostla k srdci.

Ve Frýdku-Místku jste nevystoupil poprvé. Utkvěl vám v paměti některý předchozí a třeba výjimečný koncert? Před osmi lety jsme tady odstartovali nový program Ilustratosphere. Přišlo si nás poslechnout pětatřicet zvědavců. Z koncertu odcházeli nepříjemně překvapeni. Byla to pro ně příliš velká změna stylu a přístupu k hudbě.

Máte ve městě oblíbený hotel nebo penzion, kde se pokaždé ubytujete? Tyhle věci řeší lidé z mého týmu. Osobně žádný penzion ani hotel nepreferuji. Kde mě ubytují, tam přespím.

Jste stejně přizpůsobivý v jídle? Sním, co mi kdo dá na talíř. Nejsem náročný a vybíravý člověk. Nanejvýš si dám horkou griotku, ale tu mi připraví všude.

Na nynější koncertní šňůře hrajete skladby z nového alba Theyories. Nosíte už v hlavě další projekt? Zatím nic konkrétního. S kapelou J.A.R. ale začneme natáčet novou desku.

Jak pokračujete se svou zálibou ve fotografování vážek? Věnuji tomu veškerý volný čas. S Alešem Dolným z Ostravské univerzity studujeme a fotíme vážky z různých míst planety. Teď právě zpracováváme materiál z předloňské a letošní výpravy na východní Borneo. Připravujeme o nich knihu, která vyjde příští rok. Text bude v angličtině, japonštině a indonéštině. Bude to odborná kniha, laikovi mnoho neřekne.

Jeden druh dokonce nese vaše jméno. Před několika lety jsem se zúčastnil jedné výpravy do centrální Amazonie. Podařilo se nám získat spoustu přírodovědného materiálu. Mezi nim bylo i šídlo, které entomologové pojmenovali Gynacantha bartai Paulson and von Ellenrieder.