Darujte krev, prosí nemocnice

Darujte krev, obracel se k lidem v Karlových Varech inzerát nemocnice. Volání o pomoc vyslyšel také redaktor Sedmičky.

Tenčící se zásoby krve v závěru roku přiměly karlovarskou nemocnici jednat. Zaplatila si inzerát v novinách a doufala, že se dobrovolní dárci krve objeví. „Spotřeba krve se nedá dopředu přesně určit. Musíme doplnit stálou rezervu,“ vysvětlila mluvčí nemocnice Zdeňka Marková, proč zdravotníci oslovili dárce prostřednictvím placených inzerátů.

Mých 450 mililitrů

V pátek před devátou praská čekárna transfuzního oddělení karlovarské nemocnice na Vítězné ulici ve švech. Z větší části ji zaplnili lidé ve věku od osmnácti do pětačtyřiceti let, sedí tam však i starší. Mezi všemi, kteří navzdory mrazům přispěchali darovat krev, je i redaktor Sedmičky. Protože přišel později, je až sedmdesátý na řadě. Tedy poslední.
Stejně jako ostatní dárci redaktor nejprve vyplní dotazník o svém zdravotním stavu, poté podstoupí vyšetření moči. „V pořádku,“ pošle ho sestra do dalšího kola nutných vyšetření. A redaktor čeká, až se jeho jméno ozve z jiných dveří. I když je na stanici plno, řada na něj přichází už za patnáct minut. Sestry mu odeberou zkušební vzorek krve pro zjištění hodnot krevního obrazu a změří tlak. Krátká řada vyšetření pak končí u lékařky, která podle zjištěných výsledků a vstupním pohovoru rozhodne, jestli zájemce může krev darovat. Redaktor Sedmičky sítem vyšetření propadl a za chvíli už seděl s posledními dvěma dárci v odběrní místnosti, kde sestra provedla odběr krve. Necelého půl litru krve odevzdal asi během deseti minut, poté se v jídelně nasvačil a vypil kávu. Za odběr obdržel dárek - potvrzení o dárcovství krve, které mu ušetří dva tisíce korun na daních.

Kopy dárců? Bejvávalo

Svého času bylo dobrovolných dárců krve všude víc. Nejvzácnější tekutinu hromadně přinášeli třeba vojáci, ale také vzorné kolektivy práce. Tyto doby jsou však pryč. Mladí se dnes k bezplatným odběrům krve nehrnou, a když už projeví zájem, tak někteří z nich narazí u zaměstnavatelů. Ti o jejich uvolnění z práce nechtějí ani slyšet.
„Dárcovská základna klesá v celé republice. Staří odcházejí a mladí je nenahrazují. Když už přece jenom přijdou, ne každý se ukáže jako vhodný dárce,“ řekla zástupkyně primářky transfuzního oddělení karlovarské nemocnice Miloslava Janoušková.
Do karlovarské nemocnice přišlo v právě skončeném roce 229 nových zájemců o darování krve. Nutná vyšetření však téměř stovku z nich k odběru nepustila. „Nejčastěji jsme je odmítli pro nevyhovující krevní obraz,“ doplnila. Tah s inzeráty se nemocnici vyplatil. Oznámení lidi zmobilizovalo, darovat krev jich přišly desítky. Jak ti stálí, tak nováčci. Právě takzvaných prvodárců přišlo v prosinci dvakrát víc než v listopadu. Osmnáct z nich vyhovělo. Není to mnoho, ale v době, kdy dobrovolných dárců ubývá, se každý nový dárce cení nad zlato.