Den odpočinku lidem v Ústeckém kraji spláchla velká voda

Kolabující doprava, obce bez elektřiny. Srpnová sobota se pro mnoho lidí v Ústeckém kraji, především na Děčínsku, stala dnem hrůzy.

Vytrvalé deště na severu Čech zvýšily průtok na všech tocích a voda stále stoupá. V Ústeckém kraji nejhůře zasáhla velká voda Děčínsko. Evakuované Hřensko, jehož třetina je pod vodou, zřícený most v Chřibské, zoufalá Česká Kamenice, nové a nové zprávy z dalších míst.

„Máme dům v části Císařství ve Šluknově a zahradou nám protéká potok. Právě nám volala zoufalá sousedka, že je celá čtvrť pod vodou a že máme v chalupě určitě tak dva metry. Vůbec nevíme, jak se tam dostaneme a co zachráníme,“ říká nešťastně Jitka Vinterová z Teplic.

Nejhorší situace na Děčinsku působí řeka Kamenice. Následuje ji Ploučnice, která neustále nabírá na síle s pomocí bezpočtu svých původně malých přítoků. Meteorologové předpovídají zlepšení počasí až se zítřejším večerem.

Podle odpoledního rozhodnutí narychlo svolané bezpečnostní rady Ústeckého kraje platí pro Děčínsko od soboty 20 hodin do nedělní půlnoci stav nebezpečí.
V Ústí nad Labem jsou zatím nejvíce postiženou částí Povrly, ale voda zasáhla i Krásné Březno, Brnou a další části. Bílina v Trmicích překročila hranici druhého stupně povodňové aktivity. Dramatická situace je v mnohých obcích na Ústecku. Se živlem bojuje Libouchec, Malé Březno je téměř izolované od světa.