Divadelní Charlie se hraje naposledy

Inscenace Charlie ve světlech moderní doby opouští po pouhých osmi měsících repertoár Městského divadla Zlín. Pozoruhodný autorský projekt zlínských divadelníků inspirovaný osudy Charlieho Chaplina má derniéru ve čtvrtek 11. června.

Mezi herci vyvolalo stažení inscenace rozpaky. „Na otázku, proč Charlie končí, skutečně nedokážu dát odpověď. Velice mě to mrzí a je to docela demotivující. Takovou roli člověk dostane jen jednou za několik let. Roli, v níž si porozumí s filozofií hry, postavou i režisérem,“ říká Radovan Král, který hraje slavného komika.

Podle něj je Charlie výjimečné představení, které by dobře reprezentovalo zlínskou kulturu. Nevypovídá jen o Chaplinově osobnosti, ale ukazuje dobu padesátých let v USA, která byla v mnohém srovnatelná s padesátými lety u nás.

„Když se inscenace odehrála pro předplatitele, divadlo už nenašlo odvahu ji nasadit do programu. Přednost dostaly komerčnější tituly,“ dodává Radovan Král.

„Usiluji o to, aby v případě zájmu, například ze strany pořadatelů divadelních festivalů, bylo technicky možné inscenaci ještě realizovat. Tedy uchovat rekvizity, kostýmy a kulisy,“ říká spoluautor scénáře a dramaturg divadla Vladimír Fekar.
Charlie Chaplin opustí Zlín

Životní příběh Charlieho Chaplina, jenž měl v Městském divadle Zlín premiéru 11. října 2008, je dílem jednoho z nejtalentovanějších režisérů mladší generace Jana Mikuláška. Ten je ároveň i autorem hudby.

Kromě titulní role, kterou ztvárňuje Radovan Král, v inscenaci hrají Luděk Randár v roli jeho bratra Sydneyho Chaplina, Radoslav Šopík jako kameraman Rollie Totheroh, Helena Čermáková v rolích Chaplinovy matky Hannah a Oony O´Neillové a mnozí další. Scénu a kostýmy vytvořil Marek Cpin.