Do Česka zavítá v říjnu přehlídka světové architektury

Šestý ročník mezinárodního festivalu Architecture Week Praha 2012 se uskuteční 1. až 28. října. Akce zaměřená na dopravní stavby, infrastrukturu a územní rozvoj přivede do ulic Prahy a vybraných měst České republiky ukázky světové architektury v těchto oborech. Informovala o tom společnost Czech Architecture Week.

Součástí výstav letošního festivalu s mottem „Svět v pohybu, lidé v pohybu“ bude například v Letohrádku královny Anny na Pražském hradě časová osa vývoje dopravy od jejích počátků až po současnost. Expozice bude obohacena o historické exponáty, filmy a fotografie. Pražský hrad oživí architektura na dvou místech, kromě letohrádku také v Tereziánském křídle Starého královského paláce výstavou Boris Podrecca – Architekt. K setkání budou sloužit prostory Národní technické knihovny, kde proběhnou přednášky světových osobností architektury. Do programu festivalu bude v letošním roce zařazena i řada zajímavých expozic a muzeí souvisejících s dopravou a dopravní infrastrukturou z celé České republiky – auta, železnice, letadla, lodě. Pro rodiny s dětmi bude přichystáno Muzeum lega, Muzeum stavebnice Merkur, Království železnic nebo Muzeum modelové železnice.

Cílem výstavy je představit nejzajímavější dopravní a územně-rozvojové projekty vybraných měst zemí V4 + 2 s přihlédnutím k celkové koncepci společného rozvoje a posilování územní soudržnosti Evropy. Expozice budou zaměřeny na všechny druhy dopravy, tj. železniční, silniční, vodní a leteckou a jsou vybírány na základě spolupráce s odborníky. Na výstavě jsou k vidění modely, projekční dokumentace, fotografie, které doplní audiovizuální prezentace na LCD – jak jednotlivých druhů dopravy, tak zajímavých dopravních staveb a projektů. Historické exponáty jsou zapůjčeny z muzeí a galerií v ČR, především Národního technického muzea a Oblastního muzea v Děčíně. Hlavní kurátorkou výstavy se stala architektka Radomíra Sedláková, na přípravách expozic a materiálů pro výstavu a katalogy se dále podíleli Petr Tomek, Tomáš Kolařík, Matěj Horn, Karel Klofáč, František Lehovec nebo Petr Forman.

Výstava Arch World představí dopravní stavby, developerské realizace a zajímavé architektonické projekty z celého světa. Půjde například o Velký čínský průplav či Velký panamský průplav. Ukáže práce architektů z ČR, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Chorvatska, Itálie, Izraele, Japonska, Jihoafrické republiky, Libanonu, Litvy, Lucemburska, Mexika, Německa, Nizozemska, Peru, Polska, Portugalska, Rakouska, Singapuru, Slovinska, Španělska, Turecka, Belgie, Británie. Výstava Arch Works CZ&SK navazuje na tradici prezentace nejvýznamnějších architektonických studií z České republiky a ze Slovenska, kde se prostřednictvím maket a filmových prezentací představí nejzajímavější současná domácí tvorba studií

V Tereziánském křídle bude umístěna výstava známého rakouského architekta Borise Podreccy s názvem Boris Podrecca – Architekt. V přízemí se návštěvník seznámí s řešením veřejných prostor, kterým se Podrecca zabývá celé své tvůrčí období od profesních začátků do současnosti. V této disciplíně je považován za excelentního řešitele, skvělé uchopení makroměřítka a náročný a propracovaný detail jsou nezaměnitelnými znaky jeho přístupu. V další části se návštěvník seznámí s jeho stavbami pro rodinné bydlení (vily, rodinné domy). Rovněž zde bude promítán film o autorovi slovinské provenience: Poetika rozmanitosti, shrnující životní přístup a profesní filozofii autora. Film je opatřen českými titulky.

V Národní technické knihovně budou tradičně probíhat přednášky, v letošním roce plánují organizátoři asi osm přednášek zahraničních architektů. Účast přislíbili argentinský architekt Tristan Dieguez, italský architekt Massimiliano Fuksas, mexičtí architekti Javier Sordo Madaleno Sr. A Javier Sordo Madaleno Jr., peruánský architekt Javier Artadi, Podrecca a Albert Wimmer z Rakouska, španělský architekt Ricardo Bofill, turecký architekt Gokhan Avcioglu a z Jihoafrické republiky Stefan Antoni. Přesný program přednášek bude návštěvníkům k dispozici na www.architectureweek.cz.