Do přírody vozí pěší i cyklisty

Turisty opět budou vozit po Šumavě zelené autobusy.

Čtyři měsíce trvající turistická sezona na Šumavě. Zelené autobusy, jezdící ze Špičáku do Kvildy ve dvouhodinových intervalech. Návaznost spojů na vlaky a autobusy v Bavorském národním parku. A jednodenní NP-Ticket. To jsou novinky, se kterými přichází pro letošní turistickou sezonu Národní park Šumava. Návštěvníci Šumavy novinky vítají. Zvlášť možnost zavítat v jeden den bez dlouhého čekání i k sousedům.

„Jezdit po národním parku autem je o samých zákazech. Proto raději zaparkujeme v Sušici a odtud se vozíme zelenými autobusy,“ říká Kamila Janoušová z Klatov. Stejně jako v předchozích letech se i letos chystají Janoušovi na výlet po Šumavě. A chtějí s dětmi projít i část bavorského parku. Už nyní se proto začali zajímat o avízovanou novinku, jednodenní NP-Ticket.

„Jízdenka umožňuje cestovat celý den linkami zelených autobusů a libovolně mezi nimi přestupovat. Navíc je přenosná. Osmdesát korun zaplatí za jízdenku dospělý a s sebou může vzít dvě děti do šesti let, nebo jedno do patnácti let,“ upřesnil ředitel společnosti ČSAD autobusy Plzeň Miroslav Hucl.

Tato společnost od roku 2009 zelené autobusy provozuje. Janoušovi chtějí poprvé výlet po Šumavě absolvovat na kolech. To by neměl být problém. Zelené autobusy totiž mají připojen přívěs, na kterém se kola turistům vozí.

Dvě trasy

Na svou první cestu v letošní sezoně se zelené autobusy vydají už tuto sobotu. V červnu však budou jezdit jen o víkendech a státních svátcích. Od července až do konce srpna budou v provozu denně. V září pak budou autobusy jezdit stejně jako v červnu, tedy o svátcích a víkendech. Poslední zelené autobusy svezou turisty šestadvacátého září. Z Plzně vyjíždí autobus v 6.50 hodin.

Trasa vede přes Klatovy, Železnou Rudu, Špičák, Srní, Modravu až na Kvildu. Na zpáteční cestu se vydává ze Špičáku v 18.40 hodin. Druhý autobus pak jezdí na trasách Sušice, Kašperské Hory, Srní, Modrava a Kvilda. Díky tomu, že ze Špičáku na Kvildu budou autobusy jezdit o prázdninách ve dvouhodinových intervalech, turisté se snadněji dostanou i k sousedům. Spoje totiž navážou na dopravní systém Bayerwald Ticket und Igelbus přes hraniční přechod Bučina – Finsterau u Kvildy.