Do Těšína nejen na nákupy

Polský Těšín už dávno Češi nevyhledávají jen kvůli nákupům. Oplývá i mnoha historickými památkami.

Stačí pár kroků z Českého Těšína a jste v Polsku. Ještě před pár lety jezdily tisíce lidí do Těšína na nákupy. I dnes je tržnice v polském městě vyhledávaným cílem Čechů, ale ti stále častěji míří i za památkami historického města. A mnohdy jsou překvapeni, co všechno jim Těšín nabídne. „Kdysi jsem do Polska jezdila jen na nákupy. Pak jsem ale zjistila, že Těšín nabízí více než jen přeplněné obchody. Byla jsem se podívat zatím jen na náměstí a bylo to tam moc příjemné. Určitě se sem vrátím za dalšími krásami,“ říká Jana Kohutová z Českého Těšína.
Dominantou Těšína je náměstí, které je proslulé spoustou kaváren a cukráren. Vzniklo na konci patnáctého století. Nachází se na něm radnice a domy s podloubím, které patřily nejbohatším měšťanům. Zajímavým místem v Těšíně je i Zámecký vrch. Lidé se tu usadili už kolem pátého století před naším letopočtem. Dnes tam stojí Lovecký zámeček a vrch se změnil na park. Na kopci také stojí jako památka na období zašlé slávy Těšína jako hlavního města slezského knížectví gotická Piastovská věž a rotunda svatého Mikuláše. Právě Piastovská věž je nejčastějším cílem turistů. Leží hned na hranicích s Českým Těšínem a je z ní nádherný výhled hluboko do nitra obou zemí. Jmenuje se podle orlic polských Piastovců, které jsou na nárožích jejího zakončení. Věž je pozůstatkem gotického hradu ze čtrnáctého století a je vysoká devětadvacet metrů. Na Zámeckém vrchu stojí i rotunda svatého Mikuláše, což je nejstarší a nejcennější památka na Těšínsku. Vznikla v první půlce jedenáctého století v románském slohu. V její blízkosti se nacházelo palatium, kde sídlili velitelé hradiska. Vedle ní se asi nacházel nejstarší těšínský hřbitov. Studna Tří bratří

Město podle legendy založili tři bratři: Lešek, Bolek a Těšek. Tuto událost připomíná studna Tří bratří. Patřila dominikánům, do devatenáctého století vodu ze studny čerpal městský pivovar. V roce 1868 ji obestavěli litinovým altánkem a tabulí s textem legendy o vzniku Těšína v latinském, polském a německém jazyce. Podle ní se bratři sešli právě u tohoto pramene a z tohoto místa založili město.