Domácí uživatel překročil „neomezený“ internet, stáhl 77 terrabytů za měsíc

internet

internet Zdroj: profimedia.cz

Domácí přípojky na internet jsou stále rychlejší a nabídky se jen hemží slovy jako „neomezeně“, „bez omezení“ a podobě. Jak vypadá „neomezenost“ u amerického poskytovatele Verizon v případě přípojky FiOS s rychlostí 300 Mb/s, ale zjistil jeden hodně náročný „domácí“ uživatel.

Mladík z Kalifornie má doma takový vlastní cloud, který prý poskytuje celé rodině a jež zahrnuje web, VPN, FTP i služby pro streamování videa. Jeho serverový systém má v současnosti kapacitu již 209 TB a jak sám uvádí (dle informací webu Ars Technica), velkou část tvoří právě video.

Takový menší domácí cloud jednoho mladíka z Kalifornie, který má kapacitu 209 TBTakový menší domácí cloud jednoho mladíka z Kalifornie, který má kapacitu 209 TB|Zive.czTakový menší domácí cloud jednoho mladíka z Kalifornie, který má kapacitu 209 TB

Jednoho dne se mu ale ozval sám zaměstnanec Verizonu s tím, že během posledního měsíce skrze jeho linku proteklo slušných 77 TB, přičemž měsíční průměr byl kolem 50 TB.

Ukázka denního trafficu, průměr se pohybuje kolem 50 TB za měsícUkázka denního trafficu, průměr se pohybuje kolem 50 TB za měsíc|Zive.czUkázka denního trafficu, průměr se pohybuje kolem 50 TB za měsíc

Dle vyjádření sice Verizon nabízí i podobnou linku pro byznys, tedy pro náročnější použití, cenové podmínky ale nejsou tak výhodné, jako v případě verze pro domácnosti. S rychlostmi v oblasti stovky megabitů za sekundu už jistě začne být pro mnoho uživatelů podobný směr vlastní cloudu a serveru lákavý. Otázkou ale je, jestli právě kvůli tomu většina poskytovatelů raději upload výrazně omezuje.

Nadia Babaali: Rychlý internet už není luxus, ale důležitá konkurenční výhoda