Dopravní hřiště se přestěhuje. Ke školce

Dětské dopravní hřiště ustoupí novému mostu na sídliště Klafar a přesune se k mateřské škole v Okružní ulici.

Od příštího roku budou žáci a učitelé i uchazeči o řidičský průkaz místo na Libušín směřovat na Stalingrad. Radní chtějí přestěhovat stávající dopravní hřiště, které uvolní místo silnici a mostu spojující Libušín s novou čtvrtí Klafar. Cvičné silničky s dopravními značkami tak vzniknou u mateřské školky v Okružní ulici.

„Stěhování bude složitější, protože školku odstavit nemůžeme. Jsou tam malé děti, které musejí mít určitý režim,“ řekla starostka Dagmar Zvěřinová. Podle ní bude nutné se zástupci vybrané firmy domluvit specifický režim prací.

„Budu požadovat, aby se práce odehrávaly pokud možno mimo běžný denní provoz, například aby se co nejvíc dělalo o letních prázdninách. Prach a hluk by děti zatěžovaly,“ uvedla ředitelka žďárských mateřských škol Milada Vránková.

Přestavba je ale i tak podle ředitelky pro školku plus. „Děti budou mít nově vybavené hřiště a také možnost využívat dopravní hřiště,“ doplňuje Vránková.

Zmizí zahrada

Rozhodnutí o přestěhování hřiště k mateřské škole na Okružní ulici padlo už před dvěma lety. Jedna ze čtyř stávajících tříd bude sloužit dopravní výuce, zbývající tři pro potřeby mateřinky. Ze zahrady za školkou pak vznikne moderní hřiště určené pro výcvik bezpečného pohybu v silničním provozu, pro hraní dětem poslouží dvě opravená a nově vybavená místa před školkou.

Nejhrubší práce by měli dělníci udělat v létě, zbytek ale za provozu, protože školku není možné přesunout jinam. „Vadí mi, že se kvůli dopravnímu hřišti zruší krásná velká zahrada, to je docela škoda. Ale pokud stavebníci dodrží plány a vybudují o kus dál nové hrací prvky pro děti, bude to určitě přínosné,“ přemýšlí Simona Pospíchalová, jejíž dcera do školky Kamarád dochází.

Naučí se jezdít po kruháči i přejezdu

Dopravní hřiště v Okružní ulici bude stejně velké jako to stávající, ale modernější a lépe vybavené. Nově tam děti najdou kruhový objezd a také železniční přejezd. Učebna poslouží pro dopravní výchovu dětí z mateřských a základních škol ze Žďáru a okolí. A také jako zkušebna městského úřadu pro žadatele o řidičská oprávnění. Jenom jízdy na malých motorkách už nebudou možné jako doposud.

„Aktuálně máme k dispozici pětatřicet kol, dvanáct koloběžek, tři malá kola a dvě tříkolky v perfektním stavu, to zůstane i po stěhování,“ vypočítává zkušební komisař Bohumil Pohanka, který má provoz hřiště na starosti. „Nové hřiště ale bude v zástavbě, tak nevíme, jak se změní režim jeho provozu,“ dodává Pohanka.

První návštěvníky by měli na novém hřišti na Stalingradě přivítat na jaře příštího roku.