Dostala do účesu kus elegance a uspěla

Břeclavská kadeřnice Lenka Vašků uspěla v prestižní soutěži. V boji o kadeřnického „Oscara“ postoupila až do finále.

Jako malá stříhala svoje rodiče a sestru. Dnes se zná se špičkovými českými kadeřníky a jezdí na školení k vyhlášené britské kadeřnici Lesley Lawson, mezi jejíž klienty patří herečka Gwyneth Paltrow nebo zpěvák Tom Jones. Sedmadvacetiletá kadeřnice Lenka Vašků z Břeclavi se letos jako jediná z Moravy probojovala se svým dámským účesem do finále prestižní kadeřnické soutěže Czech & Slovak Hairdressing Awards.

Ze sto přihlášených kadeřníků vybrala porota do užšího výběru dvacet. „Ve finále nás bylo už jen pět. Letos poprvé soutěžili kadeřníci z Čech a Moravy společně. Kdyby to tak nebylo, za Moravu bych vyhrála. Je to trochu nevýhoda, ale zároveň je to pro mě velká výzva. V Čechách je totiž větší konkurence. Je tam hodně dobrých salonů a fotografů,“ říká Vašků, která v této kategorii zvítězila už dvakrát a získala nominaci i na kadeřníka roku.

Na soutěž, jejíž výsledky jsou známé od soboty 22. ledna, se připravovala půl roku. „Účes jsme nafotili v Praze s fotografkou Nikolou Šrajerovou. Modelka má na sobě oblečení od návrhářky Lucie Kordačové. Líbí se mi právě tato kombinace netradičního modelu a přirozeného účesu, kde hrají velkou roli detaily,“ popisuje Vašků.

Ve svém odlehčeném účesu se snažila zachytit pohyb. „Chtěla jsem přirozenost a čistou eleganci. Záměrně jsem se vyhnula barevným kreacím a složitým kombinacím. Inspirovala jsem se zdravým životním stylem, na který zákazníci dobře slyší. Ze všech účesů, s kterými jsem na Hairdressing Awards soutěžila, mám právě z tohoto nejlepší pocit,“ říká Vašků.

Vyzkouší si i muže

Na další ročník soutěže už plánuje několik novinek. „Ráda bych spolupracovala s moravskou fotografkou Václavou Luskačovou ze Sedlece, která má zkušenosti jako modelka. Chtěla bych také vyzkoušet některé naše zákaznice jako modelky. Poprvé budu soutěžit v kategorii pánský komerční účes. Ráda bych oslovila Muže roku Jana Hájka, který je už dlouho mým pravidelným zákazníkem. Chci si vyzkoušet i kategorii Kolorista roku,“ vyjmenovává drobná blondýnka.

Do jejího břeclavského salonu Studio Piel professional, který založila spolu se svým přítelem a kadeřníkem Michalem Gorčíkem, za ní jezdí zákazníci z Břeclavi, Brna, Rakouska i ze Slovenska. „Je to trochu úsměvné. Lidé z Břeclavi se jezdí stříhat do Brna a někteří Brňáci zase jezdí k nám do Břeclavi, protože sledují naše úspěchy,“ říká Vašků.

Mezi její zákaznice patří břeclavská poslankyně Jaroslava Schejbalová nebo zpěvačka Sisa Sklovská. „V únoru budu česat modelky pro svatební veletrh v Břeclavi. Každou sobotu připravuji účesy pro personál casina Abbas v Mikulově. Za dvě hodiny musím stihnout večerní účesy pro devět dívek. Je to náročné, ale práce s dlouhými vlasy mě baví ze všeho nejvíc,“ popisuje kadeřnice.

Letos by si chtěla na soutěžích vyzkoušet také stříhání na pódiu. „Má to výhodu v tom, že se dostanu mezi lidi z oboru. Navíc je to zase jiná inspirace. Líbí se mi i to, že porota hodnotí práci kadeřníků okamžitě, a ne jenom na základě fotografií,“ upozorňuje Vašků.

Z profese kadeřnice podle svých slov nepřestává být nadšená. „Spíš než práce je to pro mě zábava. Vždycky jsem byla tvůrčí typ. Líbí se mi, že to nemá žádné hranice. Navíc když pracuji u sebe v salonu, můžu si dovolit mnohem víc. Přála bych si, aby se nám podařilo rozšířit náš umělecký tým o další spolupracovníky,“ uzavírá břeclavská kadeřnice.