Drogy kupovala za mateřskou

Čtyřem mužům a jedné ženě hrozí deset, dvěma z nich až dvanáct let vězení za výrobu a prodej pervitinu.

Dvaatřicetileté Monice Litterové ze Starého Hobzí na Hradecku se v soudní síni udělalo zle. Je těhotná a při výpovědi o tom, jak dávala pervitin i třináctileté školačce, jí musela justiční stráž přistavit židli.
Mladá žena je ve vazbě a doma na ni čekají dvě malé děti. Patří k pětičlennému gangu z Jindřichohradecka. Někteří se znají jen pod přezdívkami. Například Čečuánec, Sáva, Kaku nebo Sivi.
Podle žalobkyně Daniely Přibylové členové party pervitin vařili na chatě jednoho z nich a také v bývalém starém mlýně, kde Litterová dočasně žila s přítelem. „Není to pravda, nikomu jsem pervitin nedávala,“ tvrdí obžalovaná. Přiznala, že ho šňupala spolu se svým bývalým přítelem Romanem Bednaříkem, který sedí na lavici obžalovaných vedle ní. „Peníze na drogy jsem měla z mateřské. Měli jsme společnou domácnost, pervitin jsme kupovali oba,“ líčí.
Sestava obžalovaných je rozmanitá. Vedle sebe tu jsou nezaměstnaní, podnikatelé, a dokonce i řidič kamionu Rudolf Duba. Ten přesvědčoval soud, že od letošního jara, kdy znovu začal jezdit trasy do Německa a Rakouska, s užíváním drogy přestal. Jediný z pětice je stíhaný na svobodě. Na rozdíl od ostatních opakuje, že chce soudu říci úplně všechno. Před sedmi lety přitom už byl za drogy trestaný.

Dávky dávali i za odměnu

Podle obžaloby pervitin vyráběli a nabízeli například na Dačicku i Budějovicku. Dávky prodávali, ale i dávali za odměnu. Třeba za práci v lese nebo za opravu auta, jako Tomáš Kopa řečený Darebák.
Soud bude pokračovat výslechy svědků. Nejvyšší trest v rozpětí osmi až dvanácti let hrozí Monice Litterové a jejímu bývalému partnerovi, o rok mladšímu Romanu Bednaříkovi.