Druhá rezidence bydlení ve Španělsku

Druhé bydlení ve Španělsku začalo první vlnu v devadesatých letech a masivně se pak realizovalo před stažením španělské pesety. Pokračovalo však po nastolení eura. Ve stejnou dobu se uvolnila pravidla hypotečních půjček.

Důležitý byl pohyb cizinců Evropské unie. Investovat se nejdříve začalo do nemovitostí z druhé ruky, nicméně poptávka, která nebyla uspokojena nabídkou, měla za důsledek stavební - realitní boom. Za takové situace autonomní turistické oblasti začaly přehodnocovat své regiony a rekvalifikovat půdu. Každý region a nejenom přímořský využil toto období po svém. Půda byla uvolněna nejen pro turistický sektor, ale i na projekty rezidenčního bydlení, které nepodléhá turistickému průmyslu a jeho normám.

V současné době se ve Španělsku nehledá investice do nového, ale vrací se zájem o nemovitosti z druhé ruky. Ve větší míře je to jen zájem spekulativní. Kanárské ostrovy dokonce uvažují o zhoršení podmínek pro cizince při koupi druhé rezidence. Předpokladá se však, že tento návrh bude zamítnut Evropskou komisí.

Důležitým úkolem Španělska je renovace celého turistického potenciálu a znovupřehodnocení norem pro cestovní ruch. Znamená to také uvést v život nové myšlenky, aby si Španělsko udrželo přízeň turistů a přilákalo solidní investory.