Družstevní výstavba se v České republice po letech oživuje

Až do 90. let minulého století byla výstavba bytových domů zajišťovaná bytovými družstvy zcela běžnou záležitostí. Koneckonců i většina družstev se oficiálně jmenovala stavební bytová. V následujících letech se činnost těchto družstev omezila prakticky pouze na správu svého majetku, dnes se družstevní výstavba snaží dostat opět na výsluní.

Developeři to mají v dnešní době na trhu velmi těžké. Lidé nemají zájem o koupi často předražených projektů. Jednou z cest je tedy zapojit do realizace nových projektů bytová družstva. A na českém realitním trhu existuje již několik podobných příkladů. Například developer bytového projektu Brněnská pole začal nabízet prodej bytů jak do osobního, tak družstevního vlastnictví. Vyplatilo se, zájem o družstevní byty je obrovský. Největší české bytové družstvo SBD Pokrok se pustilo ve spolupráci s developerskou společností Trigema do realizace bytového projektu Písková v pražských Modřanech. „Cílem tohoto projektu je zajistit jeho budoucím obyvatelům kvalitní bydlení za dosažitelnou cenu. Díky družstevnímu vlastnictví jsou tyto byty totiž dostupné i pro ty, kteří z různých důvodů nedosáhnou na hypotéku,“ říká Vladimír Kremel, jednatel realitní společnosti Bydlíte.cz, která prodává právě projekt Písková.

#####Zájemce nemusí prokazovat svůj příjem

Specifikum financování nákupu družstevního bytu spočívá v tom, že si zájemce o financování nemusí žádat o hypoteční úvěr a vyhne se tak procesu prokazování příjmů. Hypoteční úvěr si vezme družstvo a klient ho splácí družstvu. „Stačí, aby složil 30 procent vlastních zdrojů, zbytek splácí ve formě měsíčních splátek. Pokud nemá ani požadovaných 30 procent vlastních zdrojů, lze i v tomto případě problém vyřešit nabídkou dalších finančních produktů. V podstatě klientovi stačí pár desítek tisíc korun, aby získal zcela nové bydlení. Splátky družstvu se rozloží maximálně na 20 let,“ pokračuje Vladimír Kremel. Další developeři družstevní financování vážně zvažují. „Teď je vhodný čas vrátit lidem osvědčený způsob koupě bytů,“ uvedl Alex Veselý, projektový manažer developerské Trikaya Czech Republic, která v říjnu spustila prodej družstevních bytů v ostravském projektu Rezidence Františkov.

#####Výhodou družstva je také bezpečnost

Další firmou, která se zapojila do výstavby nových projektů, je společnost SICOM spol. s r. o.,která založila SICOM stavební družstvo a od roku 1995 zatím postavila stovky nových bytů. Členové družstva jsou zájemci o byty. Po dokončení stavby členové získávají byt do svého vlastnictví, stávají se členy společenství vlastníků domu a jejich členství v družstvu končí. Při realizaci se člen družstva může účastnit řízení družstva a kontrolní činnosti stavby i finančních toků. Největší výhodou družstva je jeho bezpečnost, vysoká bonita pro členy i financující banky a efektivní hospodaření. Podle předsedy družstva SICOM stavební družstvo Petra Štěpánka má družstevní výstavba formou investorských družstev srovnatelné podmínky pro svoji činnost jako ostatní developerské společnosti.

Bezpečnost investice prostřednictvím družstev je velmi vysoká. Členové představenstev za své jednání ručí svým majetkem a kontrolní komise pověřená členskou schůzí zajišťuje účinnou ochranu před nežádoucím jednáním. „Nemáme žádné rizikové úvěry ani závazky po lhůtě splatnosti. Patnáct let spolupracujeme s Českou spořitelnou a. s., která velmi vstřícně přistupuje jak k našim požadavkům, tak i k požadavkům našich členů,“ zdůraznil Petr Štěpánek. Hlavní výhodou družstev je snadný způsob financování projektů členskými vklady, kterými se členové družstva na výstavbě podílejí. Tyto členské vklady se při prodeji bytu stávají součástí kupní ceny.