Dukla sklízí uznání a chválu

Fotbalisté Dukly si rychle zvykli na první ligu. Teď si nejvyšší soutěž zvyká na Duklu. Jako na obávaného a kvalitního soupeře.

Vstup fotbalistů Dukly Praha do jarní části Gambrinus ligy byl impozantní. Tři vítězství a jediná remíza, navíc na hřišti mistrovské Plzně, to byl úctyhodný výkon. Pak přišly dvě remízy a prohra s vedoucím Libercem, ale ani tak se nemá nováček letošního ročníku za co stydět. Naopak. Po výhře 2:0 nad Bohemians se Dukla bezpečně usadila v horní polovině tabulky.

Stabilizovaný kádr

„Musíme být velice spokojení, protože se nám daří naplňovat cíle, které jsme si předsevzali. Nejde jen o umístění a počet bodů, ale taky o předváděnou hru. Na náš fotbal se dá koukat a to je dnes možná to nejcennější,“ říká sportovní manažer klubu Günter Bittengel.

Dukle se podařilo udržet téměř stejný kádr, jaký měla na podzim. Pouze levonohý záložník Jan Berger zamířil do Plzně, jinak žádné ztráty. „To je určitě jeden ze základních předpokladů pro úspěch. Hráči vědí, jak hrají ti druzí, a je to jednodušší i pro trenéry. Náš proces vlastně funguje už tři roky a za tu dobu jsme tým nijak neoslabovali, spíš jen vhodně doplňovali. Jak se ukazuje, je to dobrý systém i pro nejvyšší soutěž,“ myslí si Bittengel.

Ten měl před návratem Dukly do nejvyšší soutěže velký sen. „Doufám, že se jednou staneme respektovaným a uznávaným prvoligovým klubem,“ říkal v létě.

Sen se mu splnil. Možná i dřív, než kdokoli čekal. „Pokud to můžu posoudit podle názoru odborníků, tak se to podařilo. Mluví za to naše výkony i výsledky. Moc zápasů jsme neprohráli,“ tvrdí někdejší hráč Dukly či německého Mönchengladbachu.

První jarní porážka přišla až minulý týden. Liberec vyhrál na Julisce 2:1, a dostal se tak před Spartu. „Nemůžeme to ale brát jako nějaké velké zklamání. Byli jsme Liberci vyrovnaným soupeřem, ale bohužel jsme hned v úvodu udělali hloupou chybu v obraně, kterou
hosté zkušeně potrestali. Od toho se to pak celé odvíjelo,“ podotýká Bittengel.

Remíza s mistrem

Radost mu naopak udělaly další zápasy. Především ten v Plzni, kde dokázala Dukla uhrát remízu 1:1. „Prohrávali jsme gólem z penalty, ale ukázala se naše morální síla. Mužstvo dokázalo vyrovnat a pak třicet minut v deseti odolávat obrovskému tlaku Plzně,“ cení si bodu ze západu Čech sportovní ředitel.

Dukla je prakticky zachráněná, a zbytek ligy si tak může v klidu užívat. „Žádný cíl stanovený nemáme, chceme prostě hrát co nejlíp. Ale bylo by pěkné skončit v první půlce tabulky, to znamená do osmého místa. Bylo by to ocenění dobré práce hráčů i všech ostatních v klubu,“ přeje si Bittengel.

Ten už může spřádat plány na příští sezonu. Říká se, že druhý ročník bývá pro nováčka těžší než ten první. „Doufám, že tohle pořekadlo platit nebude. A když ano, že to nebude horší o tolik. Rozhodně máme na čem stavět a nemusíme se ničeho bát. Chceme hrát i nadále hezký fotbal a přilákat do ochozů třeba ještě o něco víc diváků,“ říká.

Dukla je po Spartě druhým nejlepším týmem z „pražské pětky“. Slavia, Bohemians i Žižkov se na ni dívají s patřičným odstupem. Přestože má Dukla jeden z nejmenších rozpočtů v lize. „Před sezonou bych tomu nevěřil, ale realita je taková. Jsme prostě na trávníku lepší,“ usmívá se Bittengel.